Elon Musk rozdáva milión dolárov za podpis petície: Kupuje Trumpovi voličské hlasy, alebo ide o legálnu taktiku?

dnes 09:47

Miliardár Elon Musk v sobotu sľúbil, že každý deň až do novembrových prezidentských volieb vyplatí milión dolárov jednému z tých, ktorí podpíšu jeho internetovú petíciu na podporu kandidatúry Donalda Trumpa.

elon musk milión dolárov za podpis petície
Foto: Profimedia
Výherkyňa Kristine Fishell

Prvá cena už bola odovzdaná na akciu politického akčného výboru America PAC, ktorý Musk založil práve na podporu kandidáta republikánov. Celá akcia vyvoláva otázky ohľadom legálnosti týchto platieb, píše agentúra Reuters.

Pomoc v tesnom súboji

Musk odovzdal prvý šek na milión dolárov účastníkovi podujatia PAC v pensylvánskom Harrisburgu, ktorej cieľom bolo zhromaždiť priaznivcov Trumpovej kandidatúry. Muskov akčný výbor sa snaží mobilizovať a registrovať Trumpových voličov najmä v takzvaných bojovných štátoch, kde býva tradične vyrovnaná voličská podpora demokratických a republikánskych kandidátov.

Výhercom sa podľa usporiadateľov stal istý John Dreher. "Mimochodom, John o tom nemal ani tušenie. Takže každopádne nemáte zač," povedal zakladateľ spoločnosti Tesla, keď Dreherovi odovzdával šek.

Venované peniaze sú ďalším príkladom toho, ako Musk využíva svoje mimoriadne bohatstvo v snahe ovplyvniť očakávaný tesný prezidentský súboj medzi exprezidentom Trumpom a jeho demokratickou sokyňou, súčasnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, píše Reuters.

Petícia je o prvom a druhom dodatku ústavy

Prvé otázky týkajúce sa legálnosti týchto hotovostných platieb sa vyrojili hneď v sobotu večer. Znalci volebného práva poukazujú na ustanovenia federálnych zákonov, ktoré zakazujú platby v hotovosti voličom. Platiť ľuďom s úmyslom prinútiť ich alebo ich odmeniť, aby hlasovali alebo sa nechali zaregistrovať, je federálny trestný čin, za ktorý hrozí väzenie. Zákaz sa vzťahuje nielen na peňažné výdavky, ale aj na čokoľvek, čo má peňažnú hodnotu, ako je alkohol alebo šanca na výhru v lotérii, uvádza podľa Reuters príručka amerického ministerstva spravodlivosti o volebnej kriminalite.

Petícia, o ktorej podpis Musk žiada, znie: "Prvý a druhý dodatok (ústavy USA) zaručujú slobodu prejavu a právo nosiť zbraň. Svojím podpisom ďalej sa zaväzujem podporiť prvý a druhý dodatok." Záujemcovia o účasť na sobotňajšej akcii museli petíciu podpísať. Muskov akčný výbor vďaka nej môže získať kontaktné údaje na ďalších potenciálnych voličov, ktorých môže priviesť k voľbám v prospech Trumpa.

Musk, ktorý je podľa magazínu Forbes najbohatším človekom planéty, doteraz cez America PAC venoval na Trumpovu kampaň najmenej 75 miliónov dolárov. Jeho akčný výbor sa tak stal kľúčovou súčasťou Trumpovho úsilia o návrat do Bieleho domu.

Pozrite si reportáž o rozhovore Elona Muskova a Trumpa z 13. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok