Komunikáciu s ÚPN sme si museli vynútiť, bráni sa rezort vnútra. Zmier s Babišom viac spolu neriešili

Spor pre dohodu o zmieri medzi ministerstvom vnútra a Andrejom Babišom pokračuje. Kým Ústav pamäti národa tvrdí, že v tomto spore nevystupuje a že bývalého českého premiéra naďalej eviduje ako agenta ŠtB, rezort sa ostro ohradzuje.

Ministerstvo vnútra sídlo Bratislava 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo vnútra (MV) SR odmieta tvrdenia Ústavu pamäti národa (ÚPN), že by im ponúkali konzultácie v súvislosti so zmierom medzi rezortom a Andrejom Babišom.

Chabá komunikácia?

Ministerstvo v stanovisku uviedlo, že muselo ÚPN opakovane žiadať o spoluprácu, pretože prvá doručená dokumentácia neobsahovala nové relevantné informácie.

Na ďalší dopyt ústav podľa ministerstva reagoval až po mesiaci, a to len stručným vyjadrením na dve vety. Vzhľadom na nedostatočnú spoluprácu a absenciu nových skutočností už ďalšia komunikácia neprebiehala.

Ministerstvo zdôraznilo, že návrh súdneho zmieru bol vypracovaný právnikmi Andreja Babiša, overený externými kanceláriami a potvrdený súdom.

Ústav názor nezmení

Ústav pamäti národa zdôraznil, že nebol účastníkom súdneho sporu ani zmierovacej dohody medzi ministerstvom a Andrejom Babišom. O celej záležitosti sa ústav dozvedel až prostredníctvom médií.

Na sociálnej sieti ÚPN uviedol, že na žiadosť ministerstva vnútra poskytol dokumenty a analýzy, ktoré podľa ústavu jednoznačne dokazujú oprávnenosť evidencie Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

ÚPN tiež tvrdí, že ministerstvo nebolo v dôkaznej núdzi a ponúklo ďalšie konzultácie, ktoré však neboli využité.

Na uzavretie mieru reagoval aj terajší český premiér Petr Fiala:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok