Si Ťin-pching sa stretol s Putinom. Na samite BRICS rokovali o vojne na Ukrajine

včera 19:54

Čínsky prezident Si Ťin-pching po stretnutí s ruským lídrom Vladimirom Putinom na okraj samitu medzivládnej organizácie BRICS v ruskej Kazani ocenil pevnosť vzťahov oboch krajín v čase "medzinárodného chaosu", píše agentúra AFP. Podľa vyhlásenia z Moskvy Putin so Siom diskutoval okrem iného o vojne na Ukrajine a ďalších plánoch spolupráce, uvádza agentúra Reuters.

Rusko, Čína
Foto: TASR/AP

Čína a Rusko neustále prehlbujú strategickú koordináciu a spoluprácu v mnohých aspektoch, povedal Si. Vzťahy medzi Moskvou a Pekingom podľa neho "prispeli k blahobytu čínskeho a ruského národa a významne prispeli k obrane medzinárodnej rovnosti a spravodlivosti".

"Rusko-čínska spolupráca v medzinárodných otázkach je jedným z hlavných stabilizačných faktorov na svetovej scéne," povedal Putin podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti. Obe krajiny majú v úmysle koordinovať svoje aktivity s cieľom "zabezpečiť globálnu bezpečnosť a spravodlivý svetový poriadok", povedal ruský prezident. Spolupráca medzi oboma krajinami je podľa neho vzorom pre celý moderný svet.

Rokovanie o vojne

Si a Putin podľa vyhlásenia oboch strán rokovali aj o vojne na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo vo februári 2022. Čína dlhodobo vyzýva na rokovania o prímerí a rešpektovanie územnej celistvosti všetkých štátov v tomto konflikte, ale nikdy neodsúdila ruskú inváziu.

V Kazani sa dnes začal trojdňový samit medzivládnej organizácie BRICS, ktorá je považovaná za konkurenta skupiny hospodársky vyspelých krajín G7. Združuje Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu, Južnú Afriku a od tohto roka aj ďalšie krajiny vrátane Iránu a Spojených arabských emirátov.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. septembra 2024 o tom, ako Putin zvýši výrobu dronov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok