Ústav pamäti národa odmieta účasť na zmieri. Andrej Babiš zostáva evidovaný ako agent ŠtB, uviedol v stanovisku

Ústav pamäti národa (ÚPN) vydal stanovisko k dohode o zmieri medzi Ministerstvom vnútra SR a bývalým premiérom ČR Andrejom Babišom v prípade sporu o ochrane osobnosti týkajúcej sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej ŠtB.

Prieskum hovorí jasne. Babiš je najhorúcejším kandidátom na českého prezidenta
Foto: TASR/AP

Ústav zdôrazňuje, že nebol účastníkom tohto súdneho sporu ani zmierovacej dohody a o celej záležitosti sa dozvedel prostredníctvom médií.

ÚPN na sociálnej sieti uvádza, že poskytol ministerstvu vnútra na jeho žiadosť dokumenty a analýzy, ktoré podľa ústavu jednoznačne dokazujú oprávnenosť evidencie Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka Štátnej bezpečnosti (ŠtB). ÚPN tvrdí, že ministerstvo nebolo v dôkaznej núdzi a navyše ponúklo ďalšie konzultácie, ktoré však ministerstvo nevyužilo.

Ústav pamäti národa zároveň vyjadril pripravenosť poskytnúť ministerstvu súčinnosť v prípade ďalších súdnych sporov, ktoré by mohli byť zahájené zo strany osôb evidovaných ako spolupracovníci ŠtB. Ústav je pripravený poskytnúť kópie archívnych dokumentov a odborné vyjadrenia k nim.

Výpovede svedkov súd neuznal

Ústavný súd SR v minulosti konštatoval, že rozhodnutia všeobecných súdov v prípade Andreja Babiša sa zakladali na svedectvách bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí sa svojou činnosťou aktívne podieľali na presadzovaní komunistického režimu. Títo svedkovia boli podľa súdu nedôveryhodní a ich výpovede boli založené na nemorálnych a odsúdeniahodných praktikách.

Ústav na záver zdôraznil, že dohoda o zmieri medzi ministerstvom a Babišom neovplyvňuje jeho povinnosť zverejňovať registračné protokoly Štátnej bezpečnosti.

"Dohoda o zmieri nestojí nad zákonom, na základe ktorého je ústav povinný zverejniť registračné protokoly ŠtB. Andrej Babiš tak naďalej zostáva v registračných protokoloch ŠtB uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent," poznamenáva ÚPN.

Kauza agenta "Bureša"

Ministerstvo vnútra SR uzavrelo v pondelok (21.10.) zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch ŠtB.

Rezort vnútra uznal, že Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval. Rezort vysvetlil, že k uzavretiu zmieru pristúpilo po dôkladnom zhodnotení právnej situácie a ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu.

"Dali sme si vypracovať dve nezávislé externé právne analýzy, ktoré potvrdili, že existuje vysoké riziko prehry v predmetnom súdnom konaní," uviedlo MV. Dodalo, že prípadná prehra na súde by znamenala riziko vysokých finančných strát pre štát v súvislosti s odškodnením.

Zmier bol schválený príslušným súdom a je teda v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Pozrite si vyjadrenie českého premiéra Petra Fialu o zmieri MV SR s Babišom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok