Občania potrebujú odpovede, vyhlásila opozícia. Saková by mala vysvetliť, aká bude energopomoc v roku 2025

dnes 12:01

Dva mesiace pred koncom roka nie je jasné, ako bude vyzerať pomoc štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti.

Saková
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Opoziční poslanci preto plánujú zvolanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti, na ktorý chcú pozvať aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD).

Po utorkovom zasadnutí hospodárskeho výboru (22. októbra) o tom informovala strana SaS.

Bez konkrétnej schémy

"Na jeseň minulého roka sme pritom ministerku hospodárstva vyzývali, aby pomoc s energiami bola adresná už v tomto roku. Žiaľ, za pravdu nám dala až na jar, keď potvrdila, že s adresnou pomocou rátajú až v roku 2025. Dodnes však nepoznáme žiadnu konkrétnu schému. Hrozí tak, že budúci rok nebude žiadna pomoc, respektíve bude malá a neadresná," priblížil poslanec za SaS Karol Galek.

Opoziční poslanci na výbore neúspešne navrhli uznesenie, podľa ktorého musí ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ministerstvom financií a ministerstvom práce bezodkladne informovať členov hospodárskeho výboru o forme a výške pomoci, ktorá bude na budúci rok poskytnutá slovenským domácnostiam.

Plyn budúci rok zdražie, potvrdil šéf regulačného úradu. Niektorí si priplatia aj o stovky eur navyše:

Dočkajú sa lacnej elektriny?

Súčasťou informácie mal byť aj stav riešenia zmluvy na rok 2025 so Slovenskými elektrárňami.

"Toto uznesenie nebolo koaličnými členmi výboru podporené. Z toho dôvodu podávame návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru, na ktorý si predvoláme aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú. Tá musí jasne vysvetliť, ako bude vyzerať energopomoc pre občanov. V záujme všetkých slovenských rodín sa tiež budeme pýtať, či sa lacnej elektriny dočkajú aj na budúci rok alebo sa majú občania po vysokých cenách plynu a vode pripraviť na ďalšie zdražovanie," uzavrel Galek.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok