Kremľu nezáleží na tom, kto vyhrá voľby v USA. Ruské média však preferujú Trumpa pred Harrisovou

dnes 10:59

Ruskí predstavitelia, ktorí majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, tvrdia, že je v konečnom dôsledku jedno, či americké prezidentské voľby 5. novembra vyhrá republikán Donald Trump alebo demokratka Kamala Harrisová.

Trump Harrisová koláž
Foto: TASR/AP

Ruská štátna televízia vo svojom vysielaní o amerických prezidentských voľbách však silno straní exprezidentovi Trumpovi, píše agentúra Reuters.

Kremeľ sa vraj o voľby nezaujíma

Ruský Prvý kanál tento mesiac odvysielal zábery, na ktorých miliardár Elon Musk a americký moderátor Tucker Carlson kritizujú viceprezidentku Harrisovú. Vzápätí stanica zverejnila sériu videí, ktoré opísala ako prešľapy demokratickej kandidátky. Rovnaká reportáž pritom vykreslila Trumpa a jeho volebného partnera J.D. Vancea ako sebavedomých politikov, ktorí majú zdravý rozum, pokiaľ napríklad ide o transrodovú politiku či migráciu, ale ktorí čelia "zlým silám", čo dokladujú dva pokusy o atentát na bývalú hlavu štátu.

Kremeľ tvrdí, že voľba toho, kto sa stane budúcim americkým prezidentom, je výlučne vecou amerického ľudu a že bude spolupracovať s tým, kto bude zvolený. Popiera, že by zasahoval do spravodajstva, hoci niektorí bývalí zamestnanci štátnych médií verejne hovorili o týždenných stretnutiach v Kremli, na ktorých sa dávajú pokyny k rôznym otázkam.

Iný pohľad na Ukrajinu

Zjavná podpora Trumpa v ruských štátnych médiách by možno nemala byť prekvapivá. Trump oveľa menej otvorene podporuje Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii ako súčasný prezident Joe Biden a viceprezidentka Harrisová, čo vyvoláva v Kyjeve obavy, že by v prípade Trumpovho víťazstva mohla Ukrajina prísť o svojho najdôležitejšieho spojenca.

Trump, ktorý v posledných rokoch opakovane chválil Putina a chválil sa dobrými pracovnými vzťahmi, minulý týždeň obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že pomohol rozpútať vojnu s Ruskom. Tento mesiac Trump zároveň odmietol potvrdiť správy, že od svojho odchodu z funkcie v roku 2021 niekoľkokrát hovoril s Putinom, a povedal iba, "ak som to urobil, bolo to šikovné".

Harrisová naopak označila Putina za "vražedného diktátora" a poznamenala, že smrť ruského opozičníka Alexeja Navaľného je iba ďalším dôkazom "Putinovej brutality". Zároveň prisľúbila, že bude naďalej podporovať Ukrajinu. Kremeľ popiera, že by mal na smrti Navaľného akýkoľvek podiel.

Na Trumpovej strane, ale z rôznych dôvodov

Ruská štátna televízia vo svojich diskusných reláciách vysielaných v hlavnom vysielacom čase má mnohokrát hostí, ktorí strania Trumpovi, hoci sa ich dôvody niekedy líšia.

Andrej Sidorov, vedúci akademický pracovník Moskovskej štátnej univerzity, tento mesiac v jednej z hlavných talkshow štátnej televízie povedal, že Trump by bol pre Rusko lepšou voľbou, pretože by vyvolal rozkol, ktorý by mohol naplniť sen ruských zástancov tvrdej protizápadnej línie - rozpad Spojených štátov v dôsledku bojov medzi ich členskými štátmi.

"Som za Trumpa. Vždy som bol pre Trumpa - je to ničiteľ. Ak bude zvolený... potom bude občianska vojna naozaj na programe dňa," povedal Sidorov a predpovedal, že v prípade víťazstva demokratov bude pokračovať rovnaké "svinstvo" ako doteraz. Trumpovo víťazstvo by naopak podľa Sidorova mohlo viesť k "zrúteniu geopolitického protivníka bez toho, aby boli vypálené rakety".

Správa amerických spravodajských služieb z roku 2017 uvádza, že Putin riadil sofistikovanú vplyvovú kampaň s cieľom očierniť demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú a podporiť Trumpa v boji o Biely dom v roku 2016. Kremeľ zasahovanie poprel a Trump odmietol, že by uzavrel akúkoľvek tajnú dohodu s Ruskom počas tejto kampane.

Najhoršie vzťahy za posledné roky

Napriek rozdielnym prístupom oboch súčasných kandidátov k Moskve sa niektorí ruskí predstavitelia vyjadrujú k obom americkým prezidentským kandidátom ostražite. Vzťahy medzi USA a Ruskom sú pritom najhoršie od kubánskej krízy v roku 1962.

Harrisová by podľa radu ruských komentátorov znamenala pokračovanie toho, čo Moskva považuje za Bidenovu zástupnú vojnu s Ruskom "do posledného Ukrajinca".

Trump, ktorý pred svojím nástupom do funkcie v roku 2017 vzbudil v Moskve nádej na zlepšenie vzťahov, sa ale napriek vrelým slovám na adresu Putina zapísal do pamäti tým, že v čase svojho pôsobenia v Bielom dome uvalil sankcie. V očiach Moskvy sa tak zdalo, že ho v otázkach politiky voči Rusku premohol širší americký politický establishment.

Západ vníma Rusko ako zlé, hovoria zdroje

"Nerobím si žiadne ilúzie," poznamenal v septembri ruský minister zahraničia Sergej Lavrov s tým, že Trump v čase svojho pôsobenia niekoľkokrát hovoril s Putinom, niekoľkokrát prijal Lavrova v Bielom dome a "bol priateľský". "Ale sankcie proti Ruskej federácii boli za prezidenta Trumpa uvaľované pravidelne. V dôsledku toho sme dospeli k záveru, že sa musíme spoľahnúť sami na seba. Nikdy v histórii nebudeme počítať s tým, že sa do Bieleho domu dostane 'dobrý chlap'," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Jeden z nemenovaných vysokopostavených ruských zdrojov uviedol, že na najvyšších úrovniach v Kremli sú názory na Trumpa rôzne, ale potvrdil, že niektorí sa domnievajú, že by Trumpovo víťazstvo pre Moskvu nemuselo byť prínosné. "Pozrite sa, čo sa stalo, keď sa stal prezidentom naposledy. Všetci vopred hovorili, že to americko-ruským vzťahom prospeje, ale nakoniec dopadli ešte horšie. Trump hovorí veľa vecí, ale nie vždy robí to, čo hovorí," uviedol zdroj.

Podobne sa k veci vyjadril aj ďalší zdroj. "Ani Trump, ani Harrisová sa nechystajú zásadne zmeniť vzťahy s Ruskom. Nebude to žiadne nové veľké priateľstvo," uviedol zdroj s tým, že "Západ vníma Rusko a Čínu ako zlé a Západ ako dobrý" a je ťažké si predstaviť, že by to nejaký americký prezident zmenil.

Pozrite si reportáž o kampani kandidátov na prezidenta z 21. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok