Dreva na kúrenie je dostatok, ceny zatiaľ nestúpajú. Zmeniť sa to však môže v budúcom roku

Avizované zvýšenie cien plynu sa zatiaľ na trhu s palivovým drevom neprejavilo. Situácia je pokojná a ceny sú porovnateľné s minulým rokom. Domácnosti sa preto nemusia obávať, že by bol nedostatok palivového dreva alebo že by sa počas tejto zimy kúrenie ním predražilo.

Kým pred dvomi rokmi, pre obavy z energetickej krízy, vystrelili ceny palivového dreva nahor a zásoby sa rýchlo míňali, teraz je situácia oveľa pokojnejšia. Najväčší nápor zažívali predajcovia na jar a v lete, ale záujem je aj v týchto dňoch.


Situácia je stabilná

„Momentálne je situácia stabilná, a to na základe toho, že dreva je dostatok. Všetky objednávky plníme priebežne, ľudia majú možnosť kúpiť si drevo aj v menšom množstve, respektíve tak, ako im to vyhovuje,“ uviedla obchodníčka s palivovým drevom Adriana Durajová.

Dostatok zásob dreva, pred nadchádzajúcou zimou, potvrdzujú štátni aj súkromní lesníci. Tvrdia, že dodávky a predaj sa vrátili do stavu, ako pred hroziacou energokrízou pred dvomi rokmi.

„Ako štátny podnik Lesy SR, zatiaľ neevidujeme žiaden zvýšený alebo znížený záujem. Čísla sa blížia k štandardom a situácia je aktuálne pokojná,“ tvrdí pracovníčka z odboru komunikácie a marketingu Lesy SR Laura Tettingerová.


Panika sa upokojila

„Panika sa po tých udalostiach, ako vojna, zvýšenie cien plynu a podobne, jednoznačne ukľudnila. Dokonca nám významne poklesli ceny palivového dreva,“ hovorí predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Milan Ovseník.

Situáciu však môžu ovplyvniť informácie o zdražovaní cien plynu a tepla. Ich vplyv sa zatiaľ na palivovom dreve neprejavil aj preto, že pred dvomi rokmi sa ľudia dostatočne predzásobili.

„V konečnom dôsledku je to možno aj dobré, pretože drevo, ktoré si ľudia nakúpili vyschlo, a ak sa bude teraz spaľovať, tak tam nebudú problémy s dymovosťou,“ dodal Ovseník.

Niektorí so zásobami, iní bez

„Samozrejme, všetko je to limitované financiami občanov. Niektorí si chodia kupovať drevené brikety iba na balíky, na koľko im to finančná situácia inak nedovoľuje. Tí, čo si robia zásoby, tak je to väčšinou v období jari a leta,“ hovorí uviedla obchodníčka s palivovým drevom Adriana Durajová.

Najväčší záujem je tradične o tvrdé listnaté drevo. Ceny mäkkého dreva ovplyvnila aj kalamita v Čiernom Balogu a na Orave a môžu sa mierne líšiť v závislosti od regiónu.


Deficit neevidujú

„Deficit neevidujeme. Sme pripravení občanov Slovenskej republiky zásobovať palivovým drevom na túto sezónu,“ pracovníčka z odboru komunikácie a marketingu Lesy SR Laura Tettingerová.

V najbližších mesiacoch by sa teda situácia s palivovým drevom nemala výrazne meniť. Zmena môže nastať niekedy na jar budúceho roku, a to vplyvom zvýšených cien plynu a tepla, ale aj vplyvom konsolidačného balíčka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok