Nenápadná obec uspela v náročnom hodnotení. Na tomto slovenskom mieste nájdete najlepšie podmienky pre život

včera 18:49

Viete kde sú najlepšie podmienky na život na Slovensku? Ak tipujete Bratislavu, Košice, či malebné Čičmany alebo rázovitú Terchovú, tak ste vedľa. V Gbeľanoch pri Žiline. Nenápadná obec uspela v náročnom hodnotení Národného kontrolného úradu.

Obec, ako každá iná, a predsa je niečím výnimočná. Gbeľany sa objavili na vrchole rebríčka s najvyšším hodnotením.


Nenápadná ale najlepšia

“Pri hodnotení bral Najvyšší kontrolný úrad do úvahy mix ukazovateľov, ako sú bezpečnosť, demografia, vzdialenosť od školy, nemocnica, alebo skládky, alebo aj aký je záujem občanov o voľby," hovorí hovorkyňa NKU Daniela Bolech Dobáková.

Gbeľany sa postarajú od najmenších, až po tých najstarších. Škôlka, škola, domov dôchodcov, to je samozrejmosť. Darí sa aj súkromným projektom. Miestny úspešný podnikateľ zrekonštruoval chátrajúci kaštieľ na luxusný hotel.

“Je to obnovené, dá sa kedykoľvek vojsť do parku, dá sa tu poprechádzať, dá sa ísť na kávu, do reštaurácie a tak ďalej, tak myslím si, že tým sa dostáva do povedomia aj tá obec celkovo," uviedol majiteľ kaštieľa v Gbeľanoch Peter Janíček.


Výsledok tvrdej driny

Starosta neskromne dodáva, že ho to neprekvapuje. Vraj je to výsledok tvrdej driny.

“To prostredie, ktoré tu máme, a čo všetko sa nachádza v tejto dedine, tak si myslím, že môžeme byť spokojní, že sme tam, kde sme," dodal starosta obce Gbeľany Jozef Martinček.

“Z mojich pedagogických skúseností je to zatiaľ najlepšia práca, ktorú môžem hodnotiť. Pracujem skoro 30 rokov v oblasti školstva," tvrdí riaditeľka materskej škôlky v Gbeľanoch Andrea Danišková.

Do obcí natiekli milióny

A nielen Gbeľany, ale aj okolité obce sú na vysokých priečkach. Do veľkej miery pomáha rozvíjať región automobilka. Len na DPH zaplatila 135 miliónov eur štátu, ďalšie milióny natiekli priamo do obcí.

“Podporujeme región aj cez konkrétne projekty. Zvyšujeme tak životnú úroveň nie len naším zamestnancom, ale aj obyvateľom regiónu," zhodnotil hovorca Kia Slovakia Tomáš Potoček.

O bývanie v Gbeľanoch je obrovský záujem

O bývanie v Gbeľanoch je obrovský záujem. Developeri chcú zastavať aj okolité polia. To už však obec začína regulovať.

“Je to masívny spôsob, že sa tu chce vystavať nejakých 150 rodinných domov, poviem úprimne, nie sme tomu nadšení. Teraz sme urobili miestne referendum, kde by sa mali občania k tomu vyjadriť," tvrdí Martinček.

To už je odvrátená tvár úspechu. Gbeľany majú niečo viac, ako 1500 obyvateľov. Na vysoký nárast nových susedov nie sú pripravené, najmä z pohľadu infraštruktúry.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok