Magnetickej rezonancie sa dočkali, poisťovne však odmietajú výkony zazmluvniť. Pacienti na Považí si budú musieť zaplatiť

včera 18:41

Na Považí čakali ľudia celé roky na magnetickú rezonanciu. Dočkali sa, no zdravotné poisťovne teraz odmietajú výkony zazmluvniť. Pacienti nemajú inú možnosť, ako si za vyšetrenie zaplatiť.

Modernú magnetickú rezonanciu spustili v Považskej Bystrici v máji s tým, že odľahčí krajské pracoviská. Nemocnica požiadala zdravotné poisťovne o zazmluvnenie pracoviska. Napriek ich prísľubu sa tak nestalo.

Prísľub neplatí

"To znamená, že nám žiadnym spôsobom nenavýšili finančný limit na tieto vyšetrenia," tvrdí riaditeľ NsP Považská Bystrica Igor Steiner.

Nemocnici nezostáva nič iné, len spustiť prevádzku za poplatok. Zadarmo vyšetria len hospitalizovaných pacientov.

Magnetická rezonancia je nevyhnutná pre včasnú diagnostiku vážnych ochorení. Ak ich zachytí včas, môže pacientovi zachrániť život.

Vycestovať alebo zaplatiť?

Pacient má na výber, buď bude cestovať za vyšetrením, ktoré hradí poisťovňa, desiatky kilometrov do Žiliny a Trenčína s čakacou dobou do štyroch mesiacov, alebo za vyšetrenie zaplatí od 120 do 300 eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že poistenci môžu využiť zmluvné pracoviská v okolí. Dôvera a Union príjme ambulantných pacientov, ale len do výšky limitu.

So zaradením nepočítali

"Nemocnica v Považskej Bystrici nemala udelený predchádzajúci súhlas na zriadenie tohto MRI pracoviska, preto sme aktuálne nepočítali s jeho zaradením do zmluvnej siete," uviedla pracovníčka z oddelenia komunikácie vo VZP Marianna Bublavá.

"V rámci, už pridelených finančných zdrojov, má nemocnica voľné kapacity na dodatočnú realizáciu MR vyšetrení," tvrdí hovorkyňa poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

"Zvýšenie finančného limitu pre tento typ starostlivosti sme však nemohli navrhnúť, nakoľko sme viazaní vyhláškou ministerstva zdravotníctva, ktorá v tejto oblasti zdravotnej starostlivosti nariadila šetrenie," uviedol hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Zazmluvnenie ešte potrvá

Považskobystrická nemocnica je v správe trenčianskeho samosprávneho kraja. Ministerstvo zdravotníctva preto nemôže vstúpiť do zmluvných podmienok medzi poisťovňami a krajom. Nemocnica však verí, že od budúceho roka sa im magnetickú rezonanciu zazmluvniť podarí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok