Otvorená kultúra varuje: Pamiatkarom zrušia odbor ochrany fondu. Riaditeľ však tvrdí, že činnosť oddelenia pokračuje

dnes 12:34

Na Pamiatkovom úrade SR majú ku konca októbra zrušiť odbor ochrany pamiatkového fondu. V pondelok to oznámili zástupcovia platformy Otvorená kultúra, koordinujúcej Kultúrny štrajk.

kultúrny štrajk
Foto: TASR/Daniel Stehlík

Generálny riaditeľ PÚ Pavol Ižvolt v reakcii zdôraznil, že ani po zmenách, súvisiacich s nariadenými konsolidačnými opatreniami, nezaniká pôsobnosť odboru.

Zasiahla konsolidácia

Pamiatkarka Anna Tuhárska na pondelkovom brífingu Kultúrneho štrajku upozornila, že odbor ochrany pamiatkového fondu vykonáva množstvo odborných činností, ktoré nie je možné adekvátne suplovať inými zamestnancami úradu, aj vzhľadom na personálny stav inštitúcie. "Viacero povinností, ktoré vykonáva spomínaný odbor, vyplýva PÚ zo zákona, je otázne, ako ich teda bude možné plniť," skonštatovala. Chápe, že znižovanie stavov vyplýva z konsolidačných opatrení, Tuhárska je však presvedčená, že sa tento krok mohol udiať šetrnejšie k odbornému zázemiu úradu. "Z pohľadu konsolidácie pôjde o ušetrenie zanedbateľnej sumy, z pohľadu pamiatkovej ochrany to povedie k zásadnému zníženiu odbornej kompetencie i kredibility inštitúcie," zdôraznila.

Šéf pamiatkarov v reakcii na slová Tuhárskej, ktorá nie je zamestnankyňou PÚ, vysvetlil, že organizačné zmeny súvisia s požiadavkou 10-percentnej konsolidácie mzdových výdavkov. "Pri týchto zmenách bolo zohľadnené predovšetkým zabezpečenie administrácie stavebných konaní na krajských pamiatkových úradoch v zmysle pamiatkového zákona a ďalšie záväzky PÚ, ktoré by mohli mať dosah na nekrytie výdavkov rozpočtu v nasledujúcich rokoch," objasnil.

Pôsobnosť odboru sa presúva

Pôsobnosť odboru ochrany pamiatkového fondu podľa jeho slov nezaniká. "Vedecká a metodická činnosť bude patriť do pôsobnosti referátu základného výskumu a súpisu pamiatok v priamej riadiacej pôsobnosti riaditeľa sekcie výkonu štátnej správy a odborných činností," uviedol. Potvrdil, že nariadené konsolidačné opatrenia sa dotknú takmer všetkých organizačných útvarov PÚ. "Ku koncu roka skončí pracovnoprávny vzťah minimálne 23 zamestnancov," informoval Ižvolt.

Teoretička architektúry Henrieta Moravčíková a rektorka Vysokej školy výtvarných umení Bohunka Koklesová mienia, že pripravované prepúšťanie je negáciou úsilia, ktoré vysoké školy venovali výchove odborníkov na pamiatkovú ochranu. Zástupcovia Kultúrneho štrajku sa tiež obávajú, že zníženie odborného potenciálu PÚ môže mať negatívny efekt aj na projekty v oblasti pamiatkovej ochrany, ktorým sa po celom Slovensku venujú dobrovoľnícke združenia.

Riaditeľ PÚ pripomenul, že inštitúcia dlhodobo bojuje s personálnou poddimenzovanosťou.

Pozrite si reportáž o proteste ochranárov a pamiatkarov z 30. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok