Proticovidové vakcíny nespôsobujú infarkt, pacientov sme liečili dobre. To nie je môj názor, ale vedecký konsenzus, tvrdí Sabaka

dnes 11:23 , Aktualizované: dnes 12:12

Chrípková sezóna sa rozbieha a Covid-19 je stále medzi nami. Na očkovanie proti koronavírusu sa čaká aj niekoľko týždňov, termíny sa prideľujú podľa veku. Ako sa pripraviť na dvojitú hrozbu a má očkovanie stále význam, nám prezradí infektológ Peter Sabaka.

Počet prípadov Covid-19 pribúda. Vírus zmutoval do nového variantu, ktorý dokáže nakaziť ľudí, ktorí prekonali chorobu alebo boli očkovaní minulý rok. Variant je potomok Omikronu, ktorý je menej nebezpečný, vírus je stále viac smrtiaci ako chrípka, ale nie oveľa.

Chrípka a covid

Očkovanie má stále význam, tvrdí Sabaka. „V prvom rade pre ľudí, ako sú najmä seniori a ľudia so závažnými chronickými ochoreniami, ako je napríklad cukrovka, alebo kardiovaskulárne choroby, onkologické choroby, alebo ťažké poruchy imunity. A pre nich je toto očkovanie dôrazne odporúčané,“ povedal infektológ.

Je možné byť nakazený covidom aj chrípkou naraz. Hoci to nie je časté, priebeh ochorení sa ale môže zhoršiť. Príznaky sú podobné a je ťažké ich rozlíšiť, uviedol odborník. Definitívnu diagnózu vie potvrdiť test. Jedným z príznakov je dýchavičnosť.

„U rizikovej populácie, čiže u seniorov a ľudí s chronickými ochoreniami, Covid-19 častejšie spôsobuje poruchy dýchania. Teda sťažené dýchanie a pocit nedostatku kyslíka,“ povedal Sabaka. Respiračnú insuficienciu (nedostatok kyslíka) spôsobuje aj chrípka v prípade, že spôsobila zápal pľúc.

Vyhlásil, že vakcíny proti chrípke aj covidu sa navzájom nevylučujú, dokonca sa človek môže očkovať proti obom v ten istý deň.

V liečbe sme postúpili

Situácia je neporovnateľne lepšia, hovorí infektológ a dodal, že „v nemocnici sa s Covidom-19 budú stále stretávať, stále budú liečiť pacientov s ochorením Covid-19, ale bude ich omnoho menej, nemocnice nebudú preťažené a nebude nevyhnutné prijímať žiadne plošné protiepidemické opatrenia“

„Na pandémiu sme takých rozmerov, ako sme zažili počas druhej a tretej vlny, nie je možné zdravotnícky systém pripraviť tak, aby to zvládol bez akýchkoľvek komplikácií úplne hladko,“ povedal Sabaka a dodal, že na pandémiu je veľmi ťažké sa pripraviť. V liečbe ochorenia aj manažmentu pacientov sme podľa neho postúpili. 

„Vedeli sme, že tí pacienti potrebujú kyslík a možno im pomôžu kortikoidy a to je asi tak všetko. Odvtedy boli vyvinuté nové lieky, nové liečivá. Boli realizované klinické štúdie, ktoré potvrdili, že tieto lieky, liečivá a nové terapeutické postupy sú účinné a že pacienti, pokiaľ ich dostanú, tak lepšie prežívajú,“ opísal liečbu infektológ.

S Kotlárovou správou nesúhlasí

Sabaka sa vyjadril aj k správe prešetrovania pandémie splnomocnenca vlády Petra Kotlára. „Rozhodne nemôžem súhlasiť s tým, že pacienti počas pandémie boli liečení zle. Boli liečení dobre v našich nemocniciach, v súlade s pravidlami medicíny založenej na dôkazoch. Používali sme lieky, ktoré boli overené a ktoré boli odporúčané veľkými odbornými spoločnosťami a ktoré mali množstvo dôkazov o efektivite,“ vysvetlil.

Tiež nesúhlasil s tým, aby sa zastavilo očkovanie mRNA vakcínami kvôli obavám, že spôsobujú infarkty, cievne mozgové príhody alebo embólie. „Nič z toho sa nepotvrdilo. Naopak, tým, že zabraňujú infekcii koronavírusom, ktorý tieto príhody spôsobuje, riziko infarktu alebo cievnej mozgovej príhody naopak znižujú,“ doplnil.

Taktiež podľa neho neexistujú dôkazy o tom, že by sa mRNA vakcíny nejakým spôsobom zabudovali do DNA či naopak preskakovali z jedného človeka očkovaného alebo na človeka neočkovaného. Z odborného hľadiska so závermi nemohol Sabaka súhlasiť.

„Chcel by som zdôrazniť, že toto nie je nejaký môj osobný názor alebo môj pohľad na vec. To je vedecký konsenzus, ktorý je podporený množstvom dôkazov,“ vyhlásil.

Dodal, že dôkazy sú dostupné v medicínskych časopisoch, ktoré sú indexované vo veľkých vedeckých databázach. „Máme množstvo dôkazov, ktoré podporujú vedecký konsenzus, že pacientov s Covidom-19 sme liečili dobre, že benefit mRNA vakcín vysoko prevyšuje riziko. Takže odporúčania pána Kotlára, ktoré vydal, sa nestotožňujú s vedeckým konsenzom,“ povedal na záver.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok