V Moldavsku sa konali prezidentské voľby. Súboj je vyrovnaný, zrejme bude aj druhé kolo

včera 21:30 , Aktualizované: včera 22:22

V Moldavsku sa zavreli volebné miestnosti. Občania hlasovali v prezidentských voľbách a zároveň v referende o tom, či bude cieľ vstúpiť do Európskej únie súčasťou moldavskej ústavy. Účasť presiahla 51 % oprávnených voličov.

Zdá sa, že v prezidentských voľbách v Moldavsku nezískal žiadny kandidát viac ako 50 percent hlasov. Krajinu preto pravdepodobne čaká druhé kolo 3. novembra. Podľa predbežných výsledkov získala súčasná proeurópska prezidentka Maia Sanduová 34 percent hlasov - po sčítaní 14 percent odovzdaných hlasov - zatiaľ čo najsilnejší protikandidát Alexandru Stoianoglo z proruskej Socialistickej strany Moldavskej republiky získal 30 percent. Informovala o tom agentúra Reuters na základe vyhlásenia volebnej komisie.

V referende o ústavnom zakotvení vstupu do EÚ ako cieľa pre krajinu predbežné výsledky ukázali, že po sčítaní takmer štvrtiny hlasov bolo približne 57 percent voličov proti a približne 42 percent za, dodala agentúra Reuters.

Do 16:00 miestneho času (15:00 SELČ) odovzdalo svoj hlas v prezidentských voľbách 1,1 milióna voličov, teda 39 percent oprávnených voličov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá. K prvému kolu prezidentských volieb v roku 2020 prišlo len 215 000 voličov. Hlasovanie sa skončilo o 20:00 SEČ.

Nejednoznačný postoj spoločnosti

Moldavskú politiku ovplyvňuje nejednoznačný postoj spoločnosti k smerovaniu krajiny. Sandu, ktorý vo voľbách v roku 2020 porazil dovtedajšieho proruského prezidenta Igora Dodona, presadzuje proeurópske smerovanie Moldavska a integráciu do EÚ. Pod jej vedením Moldavsko v júni tohto roku oficiálne začalo prístupové rokovania s EÚ.

Podľa prezidenta malo referendum o vstupe do EÚ ako cieľ krajiny zabrániť prípadnej zmene proeurópskeho smerovania štátu v prípade zmeny moci. Na to, aby boli výsledky referenda platné, je potrebná účasť aspoň tretiny ľudí uvedených v zoznamoch voličov.

Kišiňov sa opakovane sťažoval na hybridnú vojnu, zasahovanie do miestnych volieb a rozsiahle dezinformačné kampane zo strany Moskvy. Moldavské úrady tento týždeň uviedli, že odhalili program, v rámci ktorého stovky ľudí smerovali do Ruska, aby absolvovali výcvik v podnecovaní občianskych nepokojov. Rusko zasahovanie popiera.

Pozrite si tlačovú konferenciu zo stretnutia slovenského premiéra s premiérom Moldavska z 10. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok