Zámok Kunerad zápasí s nedostatkom financií. Obnova napreduje, ale minulosť už nevráti

Majiteľom zámku Kunerad dochádzajú peniaze. Pamiatka sa však po dlhých rokoch začína aspoň sčasti podobať historickým fotografiám. Nikdy však už nebude vyzerať tak, ako ju pôvodne postavili.

Obnova inšpirovaná fotografiami

Pohľad na pamiatku, ktorá chytá druhý dych po socialistických zásahoch a viacerých devastačných požiaroch, je viac než optimistický. Strecha je hotová, a čo to je už vidieť aj na fasáde.

“Museli byť v podstate vytvorené šablóny, podľa ktorých vlastne ťaháme omietku, vlastne vyťahujeme ju do tých tvarov,” povedal reštaurátor Ján Janda.

“To aj stokrát tou šablónou musel prejsť, aby tam nebol ani len maličký kúsok nerovnosti,” hovorí majiteľka zámku Jana Škottová.

Zatiaľ je pred dokončením tretina fasády zámku. Reštaurátorom to trvalo štyri mesiace. Jedinečné prvky obnovovali podľa historických fotografií. 

“A ich analýzy sme vlastne vychádzali z reálnych nálezov tu na objekte, potom analýzou práve týchto historických prameňov, a tým pádom sme hľadali optimálne historicky verné riešenie,” informuje Vladimír Majtán, metodik Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Vzhľad zámku už však nebude nikdy podobný tomu ako ho dokončil pred sto rokmi gróf Ballestrém. Za bývalého režimu sa nadstavovalo a to sa zachovalo dodnes.

Kunerad 2.jpeg Foto: ta3/Peter Revús

O rok začnú s vnútornými inžinierskymi sieťami

“No a toto je už dokončená strecha, naozaj treba už len omietky, sú osadené okná. Sadrokartón je ružovej farby, má väčšiu požiarnu odolnosť,” ukázala majiteľka zámku.

“No najnáročnejšie je zabudovať črevá do toho objektu, všetky technológie, ktoré sú potrebné na to, aby objekt fungoval v reflexii na 21. storočie a tak, aby ich vlastne nebolo vidieť,” dodal architekt Branislav Kružel.

“My sa netajíme tým, že nemáme finančné prostriedky na to, aby sme zámok dokončili, takže koľko ešte spravíme z tých vlastných zdrojov a koľko budeme potrebovať buď úverov, alebo nejakých iných dotácií, tak to ešte tak plánujeme,” vysvetlila majiteľka zámku.

Zatiaľ zhltla obnova loveckého kaštieľa v Kunerade niečo cez tri milióny eur. Len fasáda sa bude dokončovať ďalšie dve stavebné sezóny. Budúci rok chcú začať aj s vnútornými inžinierskymi sieťami.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok