Dve desaťročia po kalamite v Tatrách. Dodnes neexistuje zhoda, či vysadiť nový les, alebo všetko nechať na prírodu

19.10.2024 10:30

O mesiac uplynie 20 rokov od okamihu, keď Tatry spustošila veterná smršť. Nasledovali vášnivé diskusie o tom, či polámané stromy vyťažiť a vysadiť nový les alebo všetko nechať na prírodu. Dodnes na to v Tatrách nejestvuje zhoda.

Napríklad v Tichej a Kôprovej doline lesníci pri snahe vyťažiť polámané stromy narazili na mimoriadne silný odpor ekologických aktivistov. Tí napokon dosiahli zastavenie ťažby.

“To boli naozaj roky bojov i Tichú a Kôprovú dolinu. Pre mňa je veľké zadosťučinenie, že sa podarilo ochrániť toto územie,” povedal Erik Baláž z iniciatívy My sme les.

Aktivisti tvrdia, že sa príroda v Tichej a Kôprovej doline za dvadsať rokov sama zrevitalizovala. Vedenie Ministerstva životného prostredia to však vidí inak.

“Malý objem veternej kalamity sa nespracoval, čo malo za následok rozpad Vysokých Tatier, Nízkych Tatier, Západných Tatier, Oravy a dokonca už aj Chočských vrchov. Škody, nie na dreve, na mimoprodukčných funkciách lesov, sa pohybujú rádovo, čo som mal možnosť nejaké nápočty, v miliardách eur,” hovorí Filip Kuffa, štátny tajomník MŽP.

Ondrej Kameniar bol pred dvomi desaťročiami na celkom opačnej strane barikády. Presadzoval to, čo tvrdili lesníci. “Vnímal som to v tom čase tak, že ochranári tomu jednak nerozumejú a jednak sú to nepriatelia,” oznámil.

Jeho názor sa však postupne otočil o 180 stupňov. Vraj po rozhovoroch s odborníkmi a nespočetných návštevách lesa.

“Začal som si konfrontovať svoje názory s tým, čo som reálne videl v teréne a zistil som, že to nesedí,” informoval Kameniar.

Envirorezort nie je na správnej ceste

Dnes Ondrej Kameniar ostro kritizuje postoj vedenia Ministerstva životného prostredia. Ukazujúc nám Tichú a Kôprovú dolinu dvadsať rokov po kalamite tvrdí, že envirorezort nie je na správnej ceste. “Ignorujú aktuálny stav poznania. Čo hovorí súčasné vedenie ministerstva, že všetky suché stromy majú ísť preč, je v protiklade so všetkým, čo vieme o ekológii lesa,” zdôraznil.

“O systémovom zlyhaní ochrany lesov na Slovensku nehovoríme len my alebo lesníci, ale hovorí o tom hodnotiaca správa OECD,” informuje Kuffa.

“Existuje štúdia, ktorú urobila Slovenská akadémia vied v spolupráci so Štátnou ochranou prírody a tá jednoznačne ukázala, že tam, kde sa nezasahovalo, bo počet stromov zabitých lykožrútmi nižší, ako tam, kde prebiehala ťažba dreva,” dodal Baláž.

“Ministerstvo životného prostredia pripravuje stratégiu na ochranu a obnovu lesov, ktorá bude v blízkej dobe predložená. A určite tu nenecháme rozkazovať zopár aktivistom,” doplnil Kuffa.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok