Školáci takmer 10 rokov cvičili v havarijnej telocvični. Obnovili ju aj vďaka Ukrajincom

Zatekajúca strecha, vyduté parkety či staré osvetlenie. Takmer 10 rokov cvičili školáci v Dolnej Strehovej v havarijnej telocvični. Hoci sa obec na opravu snažila získať peniaze, neuspela. Podarilo sa to až teraz. Pomohol aj príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny.

Škola neplatila ani cent

Pôvodnú telocvičňu v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš postavili pred 50 rokmi, posledných 10 rokov už ale bola v havarijnom stave. Neustále riešili opravy a vážne poruchy.

„Roky sa im však nedarilo získať peniaze. Hoci písali projekty, neuspeli. Nakoniec im z rezervného fondu rezortu školstva pridelili 100-tisíc eur, ale ani to nestačilo. Rozpočet na rekonštrukciu totiž bol až 250-tisíc,“ povedala Anna Malatincová, riaditeľka ZŠ a MŠ.

„Nakoniec si ale žiadny úver nemuseli zobrať a obecný rozpočet nestála telocvičňa ani cent. Pomohol im príspevok za odídencov z Ukrajiny, ktorých ubytovali v obecnom aquaparku,“ hovorí starosta Dolnej Strehovej Ľuboslav Dobrocký.

„Školu navštevuje 202 žiakov a 25 škôlkárov. Lepenkovú konštrukciu nahradili pevné múry, vymenila sa strecha, osvetlenie aj podlaha. Zakúpili nové siete, koše aj vybavenie,“ informuje učiteľka Lívia Frečková.

„Ukrajincov už v obci nemajú a neubytováva ich ani samosprávny kraj. Od leta sa výrazne zmenili podmienky, kto môže príspevok získať. Podrobnosti sú na webe rezortu vnútra,“ dodala riaditeľka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok