Na konferencii sa venovali aj problematike športu na školách. SNS chce deti rozhýbať zamestnaneckým príspevkom

V rámci druhého dňa Konferencie Šport a spoločnosť v Poprade sa spíkri venovali aj problematike športu na školách. SNS chce deti rozhýbať aj zamestnaneckým príspevkom. Odmenu pre trénerov plánuje oslobodiť od daní a odvodov.

Deťom sa hýbať nechce. Negatívny vzťah k športu nezmenila ani tretia hodina telesnej výchovy. Školy sa s ňou vysporiadali rôzne. Nechuť detí k pohybu však môže viesť k zdravotným problémom.

„Využívajú na tú 3. hodinu disponibilnú hodinu a niektoré školy si akoby tú 3. hodinu telesnej výchovy vyskladajú rôznymi športovými aktivitami. Vrátene kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, psychických ochorení, ale aj rôznych iných,“ povedala Soňa Jenčušová z ministerstva školstva.

Čo sa nedarí na školách, funguje lepšie v súkromnom sektore. Za úspechom je individuálny prístup a zohľadňovanie predispozícii každého dieťaťa.

„Máme aktuálne už takmer 200 tréningových skupín po celom Slovensku. Deti to baví. Naozaj máme veľmi malý úbytok detí, ktoré počas roka odídu,“ hovorí olympijsky víťaz Matej Tóth.

Rezort školstva považuje za ideálne, aby sa deti hýbali aspoň hodinu denne. A to aj mimo školy. 

„Tam rátame nejaký aktívny transport detí zo škola a do školy, aktívne prestávky, lepšenie pohybových krúžkov v popoludňajších hodinách,“ doplnila Jenčušová.

Známkovať žiakov, či nie?

Výkony na hodinách telesnej výchovy učitelia známkujú. Ťažko však veriť tomu, že odrážajú skutočnú realitu. 

„Je to taká diskutabilná téma, ale ja si myslím, že ja by som bola za známkovanie telesnej výchovy,“ dodala Jenčušová.

„Ak tam má byť k tomu aj tá motivácia, že budem mať jednotku z toho alebo lepšiu známku, tak nemám s tým žiadny problém,“ doplnil Tóth.

Rezortný minister by šport na školách rád spopularizoval s pomocou ambasádorov športu. 

„Alebo posunieme nejakých trénerov zo zväzov a klubov na úroveň školskú, tréneri na školách, takže takéto aktivity, ktoré by mohli priniesť väčší úspech ako nejaká známka z telesnej výchovy,“ informuje minister Keketi.

Poslanecký návrh z dielne SNS hovorí o oslobodení finančnej odmeny do 500 eur pre školských trénerov od daní a odvodov. Priviesť deti k športu by mohol aj príspevok na šport. 

„Ak športuje maloleté dieťa s vekom do 18 rokov, ten zamestnanec je vo firme viac ako dva roky tak táto suma 500 eur nebude podliehať daniam a odvodom,“ navrhuje Danko.

„Tie peniaze pôjdu na klubovú činnosť. Na základe preplatenia nejakého účtovného dokladu od konkrétneho športového klubu,“ doplnil minister.

SNS tiež žiada, aby zdravotným poisťovniam bolo umožnené v rámci prevencie financovať športové podujatia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok