Nechutný škandál českého dopravcu: Šofér MHD tajne odfotil ženu, dopravný podnik záber zverejnil na "deň zadkov"

Čechov rozhorčila fotografia, ktorú na oficiálnom profile zverejnilo tamojšie združenie dopravných podnikov. Nevhodne komentovalo ženu, ktorá sa na zábere zrejme ocitla bez jej vedomia. Združenie ju zverejnilo na "medzinárodný deň zadkov".

mhd ústí nad labem.jpg
Foto: Profimedia

Združenie dopravných podnikov ČR (SDP ČR) sa postaralo o internetový škandál. Na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti Facebook uverejnilo fotografiu náhodnej ženy a pridalo k nej nevhodný popis.

„MEDZINÁRODNÝ DEŇ ZADKOV. Dokonca aj verejná doprava má k tomu čo povedať,“ písalo sa v príspevku, ktorý už združenie medzičasom vymazalo. Na sociálnych sieťach však stále kolujú jeho snímky.

príspevok SDP blur.jpg Foto: Facebook/SDP ČR

Fotografiu ženy, ktorá bola zrejme len náhodnou okoloidúcou, mal vyhotoviť podľa portálu TN.cz šofér dopravného podniku v meste Ústí nad Labem. Bola odetá v športovom oblečení a k objektívu stála otočená chrbtom. Zdá sa, že si len prezerala tabuľu s informáciami o spojoch a o tom, že ju niekto fotí, nič netušila.

SDP dokonca ponúklo autorovi fotografie, že mu zašle odmenu za „mimoriadnu kreativitu“.

Príspevok takmer okamžite vyvolal vlnu kritiky. Používatelia sa v komentároch pýtali, či žena na fotografii vôbec o jej existencii vie a združenie obviňovali zo sexizmu. Polemizovali tiež, či je osoba na fotografii vôbec dospelá.

Fotku vraj dostali od fanúšika

TN.cz oslovila so žiadosťou o stanovisko samotné SDP. To vysvetlilo, že snímka pochádza od fanúšika. Združeniu ho poslal v rámci tzv. fotovýzvy.

„Niekoľkokrát do roka vyzývame našich priaznivcov, aby nám posielali fotografie s tematikou verejnej dopravy. Do letnej fotografickej výzvy sme dostali viac ako 250 fotografií,“ vysvetlila pre portál hovorkyňa SDP Linda Hailichová.

Dodala, že súhlas na jej použitie majú priamo od fanúšika. To však stále neznamená, že so zverejnením súhlasila aj osoba na fotografii.

Po vlne kritiky SDP príspevok zmazalo. „Ospravedlňujeme sa za príspevok, ktorý mnohým ľuďom mohol pripadať nekorektný. Budeme si dávať nabudúce väčší pozor. S pozdravom, administrátorky profilu,“ napísalo združenie na sociálnej sieti.

komentár SDP.png Foto: Facebook/SDP ČR

Kuriózne je v tejto súvislosti aj to, že SDP na svojich kanáloch pravidelne propaguje svoje zamestnankyne a vyzýva ženy, aby sa tiež stali šoférkami mestskej hromadnej dopravy.

Pozrite si reportáž o 110. výročí viedenskej električky:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok