Rusko chce zakročiť proti "propagande bezdetnosti". Ideológia zo Západu je nebezpečná, hovorí šéf dumy

Dolná komora ruského parlamentu jednomyseľne schválila návrh zákazu "propagácie bezdetnosti". Duma sa na tom zhodla v prvom z troch čítaní. Legislatíva zakáže zverejňovanie obsahu, ktorý podľa ruských úradov ukazuje životný štýl bez detí ako "príťažlivý". Ľuďom môžu úrady vystaviť pokuty na státisíce až milióny rubľov.

rusko duma ruska poslankyňa Elvira Aitkulová
Foto: TASR/AP
Poslankyňa Elvira Aitkulová, jedna z autoriek návrhu zákona zakazujúceho "propagandu" nemať deti, počas zasadnutia v Štátnej dume.

O jednoznačnom rozhodnutí Dumy informoval český portál Novinky.cz. Vinným z "propagácie bezdetnosti" hrozí pokuta vo výške 400-tisíc rubľov v prípade fyzických osôb (cca 3 827 eur) a až päť miliónov rubľov (cca 47 841 eur) u právnických osôb.

Nebezpečná ideológia zo Západu

„Propaganda bezdetnosti je spoločensky nebezpečný jav. Američania to propagujú. Naša krajina je obrovská, ich ideológia je nebezpečná. Za žiadnych okolností by sa nemala propagovať,“ povedal predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin z vládnej strany Jednotné Rusko. 

Chce chrániť ľudí pre "ideológiou bezdetnosti", ktorá sa podľa neho šíri na internete, v médiách, vo filmoch aj v reklame.

Propaganda má podľa neho negatívny vplyv na situáciu v krajine. Volodin uviedol aj skúsenosti zo Západu. Tvrdí, že v dôsledku propagandy "sa v posledných rokoch strojnásobil počet prípadov zmeny pohlavia".

Upozornil ale, že pokuty sa budú dávať za propagáciu, nie ako trestanie žien za rozhodnutie odmietnuť rodiť deti.

„Cieľom zákona je potlačiť akýkoľvek deštruktívny obsah, ktorý môže ovplyvniť rozhodnutie jednotlivca mať deti. Bez jeho zákazu problém demografie nevyriešime,“ dodal šéf dumy.

Pôrodnosť je v Rusku nízka

Už v septembri predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková kritizovala dobrovoľnú bezdetnosť a s ním spojený "militantný feminizmus".  

"Hnutie bezdetných" by podľa jej slov najradšej zakázala.

Pôrodnosť v Rusku podľa oficiálnych štatistík klesla na najnižšiu úroveň za posledných 25 rokov. Zvýšiť ju je jednou z hlavných priorít ruskej vlády, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Legislatíva zakazujúca "propagandu bezdetnosti" musí prejsť ešte ďalšími dvoma čítaniami v Štátnej dume, potom by musela prejsť jedným hlasovaním v Rade federácie a nakoniec ju musí podpísať prezident Vladimir Putin. No neočakáva sa, že by nový zákon mohol niekde naraziť.

Pozrite si reportáž o nízkej pôrodnosti na Slovensku zo 6. mája 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok