Smrť Sinvára potvrdil aj Hamas, podľa Netanjahua je začiatkom konca vojny. Pri sebe mal samopal a cukríky, našiel ho dron

18.10.2024 10:09 , Aktualizované: 18.10.2024 14:44

Zabitie šéfa palestínskej teroristickej organizácie Hamas Jahjá Sinvára nie je koncom vojny v pásme Gazy, ale začiatkom jej konca. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prejave v anglickom jazyku, ktorý bol zverejnený na sieti X.

Zároveň uviedol, že boje sa môžu rýchlo skončiť, ak Hamas zloží zbrane a vydá rukojemníkov unesených pri teroristickom útoku v októbri minulého roka.

„Obyvatelia Gazy, mám jednoduchý odkaz: Táto vojna sa môže skončiť už zajtra. Môže sa skončiť, ak Hamas zloží zbrane a vráti našich rukojemníkov,“ povedal izraelský premiér.

Netanjahu uviedol, že Hamas drží v Gaze 101 rukojemníkov, ktorí sú občanmi 23 krajín. „Izrael je odhodlaný urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby sa všetci vrátili domov,“ dodal.

Izraelský premiér svoj prejav adresoval nielen Palestínčanom, ale aj obyvateľom celého blízkovýchodného regiónu. „Os teroru, ktorú vybudoval Irán, sa nám rúca pred očami,“ povedal.

„Všetci, ktorí sa usilujú o budúcnosť prosperity a mieru na Blízkom východe, by sa mali spojiť, aby vybudovali lepšiu budúcnosť. Spoločne môžeme zatlačiť sily temnoty a vytvoriť svetlú a nádejnú budúcnosť pre všetkých,“ povedal Netanjahu.

Smrť Sinvára bola náhoda

Sinvára zabili izraelskí vojaci v stredu v dome v meste Rafah na juhu pásma Gazy. Stalo sa tak náhodou, keďže armáda nemala žiadne predchádzajúce informácie o tom, že sa šéf Hamasu nachádza v tejto oblasti.

Podľa Izraela Sinvár naplánoval teroristický útok zo 7. októbra minulého roka, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí a 250 ďalších bolo unesených. Vodcom hnutia Hamas bol Sinwár od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne.

Izraelská polícia podľa AFP ešte vo štvrtok uviedla, že telo Sinwára previezli do Národného centra pre forenznú medicínu v Tel Avive s cieľom "ďalšieho preskúmania".

Našiel ho dron

Izraelské médiá medzitým odvysielali vyjadrenia jedného z vojakov, ktorí sa podieľali na zabití lídra Hamasu, napísal spravodajský web Times of Israel.

Izraelskí vojaci podľa neho raketou zasiahli budovu, v ktorej sa Sinwár nachádzal. Na miesto vzápätí po tom vyslali aj dron, aby pomocou neho potvrdili, že bol pri útoku zabitý. V tomto momente ešte vojaci nevedeli, že terorista, na ktorého cielili, bol Sinwár.

Keď dron dorazil do zničenej budovy, zranený Sinwár, ktorý mal tvár zahalenú šatkou, sa na dron pokúsil hodiť akýsi predmet, aby ho tak zneškodnil. V tej chvíli však už bola na neho nasmerovaná ďalšia paľba, ktorá ho pripravila o život.

Na snímkach z miesta útoku bolo vidieť, že pri Sinwárovi našli okrem iných materiálov aj peňažnú hotovosť, identifikačné karty a cukríky značky Mentos, píše TOI.

Pri Sinwárovi podľa novín našli aj samopal AK-47, zapaľovač a identifikačnú kartu jedného zo zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

Hamas udalosť potvrdil

Smrť svojho vodcu v piatok potvrdilo aj samotné hnutie Hamas. Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Chalíl al-Hajjá vyhlásil, že Sinwár „padol v boj“ a jeho smrť hnutie iba posilní. Informuje o tom agentúra Reuters.

Al-Hajjá tvrdí, že Hamas bude vo svojej činnosti pokračovať, až kým sa nenaplnia ambície Palestínčanov. Zopakoval, že hnutie neprepustí rukojemníkov zajatých vlani po útoku na Izrael, kým nedôjde k uzavretiu prímeria v Pásme Gazy.

Pozrite si posledné momenty Jahjáho Sinvára. Zdroj: IDF/Reuters

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok