Exprezident s lopatou v ruke. V novej Aleji významných osobností zasadil prvý strom

Bývalý prezident chytil do rúk lopatu. Rudolf Schuster v košickej botanickej záhrade zasadil prvý z radu stromov v budúcej Aleji významných osobností.

Bývalá hlava štátu je častým návštevníkom košickej botanickej záhrady. Rudolf Schuster tam však prvýkrát vlastnoručne posadil strom.

„Prvá lopata. Viete ja naprávam teraz to, čo som spáchal v 96tom na Hlavnej, keď som rúbal tie stromy, ktoré poškodzovali kanalizáciu,“ povedal Rudolf Schuster, bývalý prezident.

Keď už raz mal exprezident lopatu v rukách, nenechal si ju vziať.

„Pôvodný plán bol, že prihodí symbolicky jednu lopatu,“ hovorí Slávka Tomaščíková, prorektorka pre medzinárodné vzťahy UPJŠ v Košiciach.

„Úžasné je to, úžasné. Je to charizmatický človek,“ pochválila prezidenta návštevníčka botanickej záhrady.

Pre Rudolfa Schustera vybrali okrasnú višňu odrody Rhexií nenáročnú na pestovanie. Sám by však radšej zvolil iný druh stromu.

„Priznám sa radšej by som sadil drienku,“ poznamenal Schuster.

Stredoeurópsky deň stromov

Ako sa darí zasadenej višni, exprezident určite príde skontrolovať. Stromy, ktoré so zahraničnými návštevami sadil v prezidentskej záhrade v Bratislave, keď zastával úrad už však pod kontrolou nemá. 

„To už je história, ale chválabohu, že tie stromy sú lebo hlásia mi, že chodia tam aj zo zahraničia. Každý nájde za svoju krajinu ten svoj strom a toho prezidenta, ktorý tu práve bol,“ dodal prezident.

Myšlienka vytvoriť Aleju významných osobností sa spája so Stredoeurópskym dňom stromov, ktorý si pripomenieme túto nedeľu - 20. októbra. Zdôrazňuje význam stromov a starostlivosti o životné prostredie.

„Radi by sme pokračovali prezidentmi susedných krajín, ak to bude možné,“ informuje Tomaščíková.

„Pripravujeme teda aj Ďalšie stromy a uvidíme ako tú koncepciu aleje potom vyladíme z hľadiska druhového zloženia,“ doplnil riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi.

Pred cestou späť z lesoparku upozornili bývalú hlavu štátu, že na trase sú schody a Schuster, ktorý v januári oslávil 90 na to reagoval so sebe vlastným humorom: „Keď nie sú do neba, beriem!“.

Pozrite si rozhovor s bývalým prezidentom z košickej botanickej záhrady: 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok