Prezident podpísal konsolidačný balík aj transakčnú daň. Šaško vyrokoval lepšie platy pre zdravotníkov, tí reagujú

dnes 00:00 , Aktualizované: dnes 15:37

Prezident SR Peter Pellegrini oznámil, že podpísal konsolidačný balík a transakčnú daň. Minister zdravotníctva Kamil Šaško zohnal pre zdravotníkov dodatočný balík v objeme 100 miliónov eur. Potvrdil, že táto suma je konečná.

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík. Hlava štátu priblížila, že ministrovi sa podarilo vyrokovať dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur na lepšie zvýšenie platov v slovenskom zdravotníctve.

"Predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov zo strany vlády bolo aj mojou podmienkou, aby som podpísal konsolidačný zákon. Táto podmienka dnes pre mňa bola splnená, a preto som sa rozhodol, že o malú chvíľku po tomto stretnutí konsolidačný balíček, teda zákon z dielne vlády, podpíšem," vyhlásil prezident.

Prezident kritizoval odbory

Balík sa podľa neho podarilo vyrokovať po intenzívnych rokovaniach s ministerstvom financií a po politických rozhovoroch v celej vládnej koalícii.

Návrh kompromisu vracia podľa Pellegriniho rast platov sestier a záchranárov do času pred schválením konsolidačného zákona. "V prípade sestier a záchranárov by prijatím tohto kompromisu skončil akýkoľvek dôvod na znepokojenie slovenského pacienta ich odchodmi," dodal.

"Osobne neverím, že by rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov mohol byť dôvodom na to, aby lekári ďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich ďalej za svojich rukojemníkov," zdôraznil prezident.

Pellegrini pripomenul, že v časoch náročnej konsolidácie nemajú záruku rastu platov mnohé iné profesie na Slovensku, "ktoré zarábajú podstatne menej ako dnes v priemere zarábajú slovenskí lekári".

Lepšie podmienky pre zdravotníkov

Sestrám a záchranárom vyrokoval minister zdravotníctva Šaško zdvihnutie platov, tak ako sa dohodli pred schválením konsolidačného balíka. Lekárom vyjednal vyššie platy o 6,4 percenta namiesto 3 percent. Verí, že zástupcovia zdravotníkov podmienky prijmú a ukončia svoje nátlakové akcie.

Prezident podpíše aj zákon o transakčnej dani. „Rešpektujem zodpovednosť vlády za toto rozhodnutie,“ uviedol Pellegrini.

"Ide o dodatočný balík mzdových prostriedkov vo výške presahujúcich 100 miliónov eur a zároveň vopred hovorím, že táto suma je konečná a už ju nie je možné prekročiť, pretože už takto extrémnym spôsobom zasahuje do deficitu budúcoročného štátneho rozpočtu v rámci tohto balíka," vyhlásil minister. Priblížil, že lekárom by tak mali platy v priemere narásť o asi 163 eur mesačne, pričom ich požiadavka bola o 252 eur.

Platy lekárov stúpnu

Súčasťou kompromisu má byť podľa jeho slov aj záväzok, že v horizonte dvoch rokov sa podmienky rastu platov vrátia na predkonsolidačnú úroveň, tak ako bolo dohodnuté v memorande uzavretom medzi lekármi a vládou.

"Diskusia je o tom, akým dynamickým tempom majú tieto platy naďalej rásť a ja plne súhlasím s Lekárskym odborovým združením, že najpodstatnejšia pre stabilizáciu situácie je jasná a transparentná vízia a som preto spokojný, že súčasťou mojej ponuky na kompromis je jasný záväzok, že na horizonte dvoch rokov podmienky rastu platov vrátime na predkonsolidačnú úroveň," uviedol.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Veroniky Cepkovej o lex konsolidácii:

Odborári reagujú

„Lekárske odborové združenie dlhodobo žiada od vlády, aby riešila kolabujúce slovenské zdravotníctvo. Je smutné, že vlády konajú len pod tlakom lekárskych výpovedí,“ uviedli odborári.

Ľutujú rozhodnutie politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou, ktoré podpísalo LOZ a vláda SR v roku 2022.

LOZ tvrdí, že urobilo kompromis a opakovane žiadalo o dodržanie Memoranda, za ktoré v roku 2022 hlasovalo 138 zo 139 poslancov Národnej rady SR.

„Toto rozhodnutie otvára zbytočný konflikt, ktorému sa LOZ snažilo zo všetkých síl vyhnúť. Pripomíname, že zodpovednosť za zdravotníctvo má minister a vláda. Boli by sme radi, aby vláda, ministri a prezident prichádzali s takými opatreniami, aby sa ozývali s nespokojnosťou finančné skupiny a nie nespokojní zdravotníci,“ povedalo združenie na záver.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek odmieta akýkoľvek zásah do zákona venujúcemu sa odmeňovaniu zdravotníkov. "Dnešným rozhodnutím vyháňa vládna moc od lôžok pacientov sestry a pôrodné asistentky, pretože tam, kde chýbajú lekári, nie je miesto ani pre sestry. Tým vládna moc ukázala, že si neváži a nemá záujem o prácu sestier a pôrodných asistentiek. O vysoko odbornú prácu slovenských sestier je v okolitých krajinách obrovský záujem a vyhnaniu zo Slovenska sa potešia okolité krajiny. Najsmutnejšie na tom je, že utrpí kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti o slovenského pacienta," vyjadrila sa predsedníčka Monika Kavecká.

Nie je to len o platoch

Asociácia súkromných lekárov (ASL) vníma pozitívne, že sa ministrovi zdravotníctva Kamilovi Šaškovi podarilo vyrokovať pre sektor peniaze naviac. Zároveň však upozornila, že financií bude treba viac.

"Pozitívne prijímame informáciu, že minister zdravotníctva priniesol do zdravotníctva peniaze naviac. Nesmieme ale zabudnúť, že na ambulancie, ADOS a laboratóriá tvrdo dopadne konsolidačný balíček a transakčná daň. Potrebujeme zdroje, aby sme mohli riadne zaplatiť naše sestry, laborantov a ostatných zdravotníckych pracovníkov a boli ako zamestnávatelia konkurencieschopní," napísala asociácia na sociálnej sieti.

Šaško v piatok oznámil, že sa s ministrom financií Ladislavom Kamenickým dohodli na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.

Zdroje sú naviazané na platový automat

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) má viaceré otázky v súvislosti s kompromisom pri konsolidácii, ktorý v piatok ponúkol minister zdravotníctva Kamil Šaško. "Ak na prednesený kompromis na zachovanie miezd vláda alokovala 100 miliónov eur a zároveň hovorí, že toto je strop a viac zdrojov nie je a nebude, ako z týchto zdrojov zasanujú následky konsolidačných opatrení ostatných zdravotníckych subjektov vrátane ambulancií," pýta sa zväz na sociálnej sieti.

Poukázal tiež na to, že zdroje pre ambulantný sektor sú priamo naviazane na platový automat. Žiada preto odpoveď na to, s akým medziročným navýšením majú počítať ambulancie.

ZAP zároveň upozornil, že zdravotné sestry pracujúce v ambulanciách sú v kontexte platového automatu a navýšenia miezd nemocničných sestier diskriminované. "Na ich valorizáciu platov nie sú alokované žiadne prostriedky a v navýšení pre ambulantný sektor sa s nimi nepočíta," poznamenal zväz.

Žiada preto kompetentných o vysvetlenie, čo má očakávať zvyšok sektora. "Následne budeme vedieť, aké kroky budeme nútení urobiť, aby sme ochránili našich lekárov, zdravotné sestry a ostatný personál v záujme zachovania chodu našich ambulancií pre pacientov," dodal ZAP.

Transakčná daň

Prezident Pellegrini sa rozhodol podpísať aj zákon o novej transakčnej dani, ktorú považuje za nevyhnutnú súčasť konsolidačných opatrení. Zároveň však vyzval vládu, aby do apríla budúceho roka, kedy sa začne platiť, zvážila úpravu prípadných nezamýšľaných negatívnych dôsledkov tejto dane.

"Rešpektujem zodpovednosť vlády za toto opatrenie, no napriek tomu ju v tejto oblasti chcem vyzvať na ďalšie kroky. Transakčná daň je viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami tejto dane," vyhlásil v piatok Pellegrini.

Otázkou je podľa neho napríklad to, či transakčnú daň majú platiť aj charitatívneho mimovládne organizácie, či je správne, aby ju platili všetky obchodné spoločnosti pri posielaní mzdy zamestnancom, prípadne keď presúvajú cez svoj účet prostriedky niekoho iného pri nútenom výkone rozhodnutí.

"Preto verím, že vláda prostredníctvom novely, ktorú už pripravuje, urobí všetko pre to, aby do 1. apríla odstránila nezamýšľané dôsledky zavedenia tejto novej dane na celú našu spoločnosť, čo mohlo byť spôsobené aj jej prijímaním v skrátenom legislatívnom konaní bez náležitých analýz celkových dopadov na všetky časti slovenskej ekonomiky a slovenského hospodárstva," doplnil Pellegrini.

Reakcia PS a Slovenska

Podpísaním balíčka opatrení na konsolidáciu verejných financií z dielnej vládnej koalície sa prezident SR Peter Pellegrini podpísal pod "Ficovu drahotu". V reakcii na piatkové rozhodnutie hlavy štátu to vyhlásil predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s tým, že je to pre neho veľké sklamanie.

"Všetci vieme, nielen kvôli tomu, že to hovorí opozícia, ale hovoria to ekonómovia, rôzne profesné združenia, odborári, zamestnávateľské zväzy, že tento konsolidačný balíček poškodí ľudí, je nezmyselný, asociálny a bude škrtiť našu ekonomiku," uviedol Šimečka. Vláda podľa neho namiesto toho, aby išla cestou šetrenia na sebe, prehodila bremeno konsolidácie na občanov prostredníctvom vyšších daní a následne vyšších cien.

Prezident v piatok prevzal plnú politickú zodpovednosť za dosahy konsolidácie. Za štyri milióny eur navyše predal životnú úroveň občanov v prospech seba a prezidentskej kancelárie. Uviedol to poslanec za opozičné hnutie Slovensko Gábor Grendel na piatkovej tlačovej besede.

"Podpísanie konsolidačného balíčka stálo vládnu koalíciu štyri milióny eur navyše. Podpis, ktorý dnes Peter Pellegrini dal na konsolidačný balíček, predal vládnej koalícii za zvýšenie rozpočtu kancelárie prezidenta," priblížil Grendel.

Reagovala aj SaS

Podpisom konsolidačného balíka sa prezident Peter Pellegrini stal spoluzodpovedným za najväčšie zdražovanie, ktoré ľudí na Slovensku čaká. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling.

"Týmto Peter Pellegrini je spoluzodpovedný za historicky najväčšie zdražovanie, ktoré nás na Slovensku teraz čaká. Okrem zdravotníkov, ktorí žiadali o veto, my sme žiadali o veto tohto balíka zdražovania, podnikatelia, firmy, občania aj neziskové organizácie sa vyjadrovali presne tak isto, ako sme to od začiatku hovorili my, že tento balíček, toto zdražovanie by malo byť vetované," uviedol Gröhling.

Prezidentovi vytkli aj podpísanie zákona o transakčnej dani. Podľa SaS zavedenie transakčnej dane zaťaží nielen firmy, ale aj občanov a poškodí aj neziskové organizácie.

"Prezident práve podpísal zákon, ktorým sa zavádza transakčná daň. Daň, ktorá zásadné poškodí slovenských podnikateľov a celú našu ekonomiku. Napriek našim dlhodobým varovaniam sa vláda rozhodla ísť cestou, ktorá zničí konkurencieschopnosť slovenských produktov, zvýši ceny, podporí zahraničných výrobcov na úkor našich slovenských domácich podnikateľov," uviedol podpredseda SaS Marián Viskupič. Pripomenul, že takúto daň má v EÚ zavedenú iba Maďarsko, v eurozóne žiadna z členských krajín.

Transakčná daň sa podľa poslanca SaS Tomáša Szalaya dotkne aj zdravotníctva. "Budú to ťažké desiatky miliónov eur, ktoré budú musieť zdravotnícke zariadenia a zdravotné poisťovne platiť na transakčnej dani. Odhadujeme dosah na zdravotníctvo zhruba vo výške 30 miliónov eur ročne," uviedol. Pripomenul, že hoci prezident konsolidačný balíček podpísal, zároveň avizoval, že ho bude treba upraviť. Podľa Szalaya však tieto úpravy zdravotníctvu nepomôžu, odvetvie totiž potrebuje zásadné systémové zmeny.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Pellegriniho a ministra zdravotníctva Šaška:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok