Vybudovali nočnú moru vodičov. Kruhový objazd má priemer 40 metrov a riadi ho 36 semaforov

Motoristov v anglickom meste Cambridge frustruje novovybudovaný kruhový objazd. Megalomanský dopravný projekt kontroluje 36 semaforov, aby sa cyklisti aj chodci cítili bezpečne.

objazd v cambridge.jpg
Foto: X/Greater Cambridge Partnership

V anglickom meste Cambridge sa nový dizajn kruhového objazdu stretáva s ostrou kritikou zo strany vodičov aj miestnych obyvateľov. Na križovatke Milton Road a Elizabeth Way pribudlo 36 semaforov, ktoré sprevádzajú objazd s priemerom 40 metrov.

Cieľom projektu bolo zvýšiť bezpečnosť chodcov a cyklistov, avšak mnohí vodiči sú presvedčení, že toto riešenie len komplikuje premávku a vytvára zbytočné dopravné zápchy. O kurióznej udalosti informuje britský denník The Telegraph.

Obyvatelia aj vodiči, ktorí pravidelne využívajú tento dopravný uzol, nad novým dizajnom len zalamujú rukami. Tvrdia, že predtým tu doprava plynula bez výrazných problémov, teraz je však kvôli semaforom neprehľadná. Vynovený objazd vraj tiež spomaľuje premávku, čo má negatívny dopad aj na životné prostredie.

Kritici poukazujú tiež na to, že vozidlá musia na červenej často neodôvodnene čakať, hoci je objazd úplne voľný a prejazdný.

Kritizovaný projekt stál desiatky miliónov

Zavedenie tohto riešenia bolo súčasťou širšieho projektu, ktorý okrem iného zahŕňal aj terénne úpravy v okolí a ktorého náklady dosiahli 32 miliónov libier (približne 38,4 milióna eur).

Mnohí miestni obyvatelia preto spochybňujú efektívnosť investovaných prostriedkov a tvrdia, že kruhový objazd bol funkčný aj predtým, bez zbytočných zásahov.

Napriek vlne negatívnych ohlasov mestská správa nový systém semaforov obhajuje, pričom zdôrazňuje, že ide o opatrenie na zvýšenie bezpečnosti pre zraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.

Nový dizajn zahŕňa špeciálne pruhy pre chodcov a cyklistov, ktoré by mali umožniť bezpečný prechod aj v čase dopravnej špičky.

Zástupcovia mesta zároveň žiadajú verejnosť o trpezlivosť pri dolaďovaní intervalov svetelnej signalizácie, ktoré sa budú postupne upravovať na základe zhromaždených údajov o plynulosti premávky.

Pozrite si reportáž o problematickom kruhovom objazde v Ilave:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok