Hamas potvrdil smrť svojho vodcu. Izraelský predseda parlamentu vyzval na zloženie zbraní

včera 15:17 , Aktualizované: včera 22:42

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Informoval o tom na svojom webe denník Le Figaro.

Sinwar
Foto: TASR/AP

Robia analýzu

Armáda vyšetrovala, či Sinwar patril do skupiny troch členov Hamasu, ktorých vojaci zabili počas nedávnych bojov v Pásme Gazy.

Podľa denníka Haaretz armáda predtým nevedela, že by Sinwar mohol byť členom skupiny. Hamas na tieto informácie zatiaľ nereagoval.

Podľa dvoch zdrojov agentúry Reuters bolo členom izraelskej vlády oznámené, že Sinwar je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy. Nemenovaní predstavitelia potom izraelským televíznym staniciam KAN a N12 News povedali, že smrť šéfa Hamasu bola potvrdená, uvádza ďalej agentúra Reuters.

Podľa novín Haaretz operácia, pri ktorej armáda verí, že mohla Sinvara zabiť, nebola priamo zameraná na šéfa Hamasu a vojaci nemali spravodajské informácie o jeho prítomnosti na mieste činu. Iné izraelské médiá tvrdia, že armáda zabila skupinu Palestínčanov na juhu Pásma Gazy v Rafahu.

Podľa zdroja AFP bezpečnostní analytici teraz vykonávajú analýzu DNA, aby zistili, či jeden zo zabitých mužov je Sinwar. Sinwar strávil dlhý čas v izraelskom väzení, takže sa očakáva, že izraelské orgány o ňom majú podrobné záznamy.

Podrobnosti zásahu

Spravodajský web The Times of Israel opísal, že izraelskí vojaci zbadali niekoľko militantov, ako vstupujú do jednej z budov. Nariadený bol útok, pri ktorom sa celá stavba zrútila. Pri prehľadávaní trosiek budovy izraelskí vojaci našli telá, pričom jeden zo zabitých pripomínal Sinwára.

Toto telo zatiaľ nepreviezli do Izraela, pretože lokalita je pravdepodobne zamínovaná. Aj na tele bola údajne vesta s granátmi.

Údajne bol v tuneli

Minulý týždeň vyslanec Bieleho domu pre Blízky východ Brett McGurk informoval, že podľa amerických spravodajských informácií je Sinwar nažive, pravdepodobne sa skrýva v tuneloch pod Pásmom Gazy a má pri sebe skupinu rukojemníkov, ktorých teroristi uniesli 7. októbra.

Podľa armády však v budove, kde bola zlikvidovaná spomínaná skupina členov Hamasu, neboli žiadni rukojemníci.

Velil od augusta

Sinwar, ktorý podľa Izraela naplánoval teroristický útok zo 7. októbra minulého roku, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí a 250 ďalších bolo unesených, stojí na čele celého Hamasu od augusta. Predtým riadil jeho aktivity v Pásme Gazy.

V reakcii na útok izraelské úrady začali v oblasti vojenskú operáciu s cieľom zničiť vojenské kapacity Hamasu. Cieľom armády je aj samotný Sinwar.

42 tisíc mŕtvych

Začiatkom októbra izraelská armáda oznámila, že v lete na severe Pásma Gazy zabila Sinwarovu pravú ruku a šéfa tamojšej administratívy Ruhiho Mushtaha. Stalo sa tak pri leteckom útoku na jeden z tunelov, ktoré v tejto oblasti v posledných rokoch vybudoval Hamas.

Podľa miestnych orgánov kontrolovaných Hamasom zahynulo v Pásme Gazy od októbra minulého roka v dôsledku vojny viac ako 42 000 ľudí. Tento údaj nerozlišuje medzi civilistami a bojovníkmi.

Pozrite si reportáž zo 7. októbra 2024 o uplynutí roku od útoku Hamasu na Izrael.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok