Ťažba v Malej Fatre bude pokračovať, zákon nebol porušený. Mimovládka chcela chrániť hlucháňa hôrneho

Ťažba v Malej Fatre bude predsa len pokračovať. Pozemkové spoločenstvo prerušilo práce po tom, čo mimovládka My sme les upozornila na ničenie biotopu hlucháňa hôrneho. Akékoľvek porušenie zákona nakoniec nikto neodhalil. Otázkou je, či to bude stačiť Európskej komisii, s ktorou Slovensko pred dvomi rokmi prehralo súd práve kvôli nedostatočnej ochrane tetrova.

Bezzásahovú zónu určili pred dvomi rokmi, ale ťažba sa jej nedotkla. Lesníci, ochranári, envirorezort a My sme les preto teraz hľadajú kompromisy, aby sa mohli pilčíci vrátiť do hospodárskych porastov.

"Títo vlastníci sú v rámci Malej Fatry, by som povedal, veľmi naklonení aj ochrane prírody a v inej časti Malej Fatry súhlasili s veľkou rozlohou biotopu, aby bol v bezzásahu," hovorí ekológ iniciatívy My sme les Ondrej Kameniar.

Mediálna kampaň a debata

"Čo mne vadí, že toto malo predchádzať celej mediálnej kampani, že proste vidíte, že teraz sa tu ľudia stretli, debatujú a myslím si, že sa nájdu nejaké kombinácie a riešenia, aby boli všetci spokojní," reaguje riaditeľ odboru riadenia národných parkov MŽP David Hančinský.

Zástupca vlastníkov pozemkového spoločenstva Ľuboš Mrázik povedal, že sa dohodli na tom, čo treba robiť.

Lesníci ťažili pod Minčolom náhodnú kalamitu v približne 130-ročných porastoch. Zatiaľ čo envirorezort v tom vidí zlepšenie podmienok pre tetrova, mimovládka už považuje lokalitu za nevhodnú pre jeho pobyt.

hlucháň ťažba Malá Fatra Foto: ta3/Peter Revús

Pozrite si archívnu reportáž z 15. októbra o tom, ako ťažbu v Malej Fatre museli prerušiť.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok