Inovácie na realitnom trhu – nová aplikácia či pomoc študentom s ubytovaním

dnes 18:00

Digitalizácia realitného trhu napreduje míľovými krokmi. Portál Domire a ďalšie technologické riešenia prinášajú nové možnosti pre realitné kancelárie aj klientov. Čo priniesol realitný portál realitným maklérom a čo všetko si treba dať poistiť debatovali odborníci na konferencii televízie ta3 NARKS a ta3 REALITY.

panel 2.jpg
Foto: Robert Hüttner

25. októbra ubehne presne rok od spustenia realitného portálu Domire. Podľa generálneho riaditeľa portálu Martina Barborku tento čas vylaďovali systémy, aby čo najviac zjednodušili prácu realitným kanceláriám. „Sústredíme sa na prácu s mapami. Radi by sme realizovali a uľahčili realitným maklérom prácu s katastrálnymi mapami v rámci vlastného konta. Celý rok bol v podstate o nastavovaní systémov. Je to strašne veľa práce, ktoré možno nevidno až tak navonok, ale bol to náročný rok,“ zhodnotil.

Jedna zo služieb, ktorú ponúkajú je pomoc študentom z vyhľadávaním ubytovania. Domire je projekt národnej asociácie realitných kancelárií, ktorú oslovila VŠMU. „Vďaka tomuto projektu sme dokázali spojiť viacerých partnerov a vytvorili sme úplne novú službu. Poskytujeme vyhľadávanie a priestor realitným kanceláriám, ktoré dokážu dať do ponuky byty na prenájom, ktoré sú vhodné pre študentov,“ dodal.

Nová aplikácia

S novým portálom spolupracuje aj spoločnosť WEBEX. Generálny riaditeľ Peter Sádel upresnil, že vyvinuli systém, ktorý v súčasnosti využíva približne 400 realitných kancelárií, čo je zhruba 2 500 maklérov. Tým dali možnosť exportovať svoje ponuky na tento portál.

„Vývoj v rámci realitného softvéru robíme približne 7 rokov a veľmi veľa spätných väzieb sme dostali od maklérov kvôli tomu, že by potrebovali niektoré veci zjednodušiť, uľahčiť si prácu a pomaly digitalizovať niektoré úkony. Dosť intenzívne sme začali pracovať na aplikácii, na verzii, ktorá je zameraná na to, aby makléri vedeli urobiť veľmi jednoducho a efektívne obhliadku cez mobilný telefón. Tak isto aj nábor nehnuteľnosti,“ povedal.

Čo poistiť

Konateľ spoločnosti Rentodo Tomáš Knebl priblížil ich činnosť na realitnom trhu. Pre majiteľa nehnuteľnosti, ktorý sa rozhodne ju prenajímať sa snažia zaistiť ochranu pred neplatičmi, pred škodami v byte a zabezpečiť bezporuchové fungovanie bez havarijných stavov. „Čo sa týka neplatičov, tak nájmy, nedoplatky, energie zaistíme, to je garantované a poistené. Pokiaľ má majiteľ nejaké vybavenie v byte a nájomca ho poškodí, to samozrejme kryjeme z nášho poistenia. V neposlednom rade, pokiaľ sa stane niečo v nehnuteľnosti, prenajímateľ dostane od nás asistenčnú kartu a v prípade havárie volá asistenciu, ktorá okamžite príde,“ tvrdí.

Poistiť sa však môže aj samotná realitná kancelária. Odporúča to aj vedúca organizačnej zložky PREMIUM Poisťovne pre SR Zuzana Lauermannová. Od štandardného poistenia priestorov, prípadne iného majetku by realitné kancelárie nemali zabúdať na zodpovednosť za škodu z výkonu realitnej činnosti. „Je to niečo, čo nie je bežné. Nie je to ani, mám pocit, zo zákona povinné možno iba odporúčané asociáciou. Toto veľmi silno odporúčame, lebo realitná kancelária alebo realitný maklér môže pri výkone svojej činnosti urobiť nejakú chybu, nejakú nedbalosť, čím poškodia klienta,“ povedala.

Dodala, že ich spoločnosť takisto kryje stratu zisku z prenájmu nehnuteľnosti, čo je zaujímavé pre prenajímateľa. „Takisto nájomník, pokiaľ vie, že vždy býva niekde inde a má nejaké veci a zariadenie, čo so sebou nosieva z jedného bytu do druhého, tak musí si tie vlastné veci poistiť osobitne. Takisto zodpovednosť za škodu, ktorú by mal mať tento nájomník je o niečom inom ako ten vlastník,“ pripomína.

Životné poistenie

Rovnako dôležité, ako poistenie majetku je aj životné poistenie. Na Slovensku však pretrváva trend väčšieho poistenia majetku než života. „Život je imaginárny a o životnom poistení často nechceme počuť. Spája sa to s chorobou, so smrťou a so všetkým tým negatívnym. Trúfnem si povedať, že kým sa nás to nedotkne, možno v rodine alebo priamo, tak ani nechceme veriť, že sa nám to stane. Ja ho považujem za veľmi dôležité, lebo keď nemáte zaistené riziká, ktoré vám zabezpečia splácanie napríklad hypotéky, tak o tú nehnuteľnosť prídete, čiže ten úzky súvis tam je,“ tvrdí.

Digitalizácia a umelá inteligencia už prenikla aj do realít. „Toto všetko asi vzniklo preto, lebo človek je tvor pohodlný. Žijeme v rýchlej dobe, chceme mať všetko hneď a starých papierov, ktoré boli pred 10-20 rokmi, tak sa zbavujeme. Vždycky je potrebné každého realitného makléra dostatočne zaškoliť k tomu, aby v tej realitnej kancelárii existoval proces, ktorý je nemenný a tým pádom by to malo byť hlavne v prospech biznisu,“ mysli si advokát spoločnosti KUTAN & PARTNERS Ján Kutan.

Viac zaujímavostí si pozrite vo VIDEU.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok