Ak uvidíte pomaly letiace lietadlá, nepodľahnite konšpiračným teóriám. Vyhadzujú vakcíny pre líšky

16.10.2024 19:07

Ak v týchto dňoch nad hlavami zaregistrujete pomaly letiace lietadlá, nepodľahnite konšpiračným teóriám. Štyri stroje brázdia v malej výške vzdušný priestor Slovenskej republiky a technici z nich vyhadzujú do prírodného prostredia vakcíny pre líšky. Tie ich skonzumujú a stanú sa odolnými voči besnote.

Jubilejná vakcinácia líšok

Kto sleduje pohyb týchto lietadiel na verejne dostupných stránkach, ľahko zistí, že vykonávajú akúsi systematickú činnosť. Je potom už len krôčik k špekuláciám. Štátni veterinári však ubezpečujú, že nad našimi hlavami sa nedeje nič nekalé.

“V týchto dňoch uskutočňujeme už 50. jubilejnú orálnu vakcináciu líšok,” povedal Peter Žoldoš, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Poprad.

Orálnu vakcináciu štátni veterinári uskutočňujú vždy na jar a na jeseň. Z popradského letiska vzlietnu dvakrát za deň štyri lietadlá na asi triapolhodinový let.  

“Lietame nad terénom vo výške 200 metrov. Pohybujeme sa vo vzdialenosti 500 metrov v takých líniách. Čiže celé Slovensko pokryjeme v rámci 500-metrových trajektórii,” hovorí Ľubomír Kováčik, pilot.

Vakcínu nechajte namieste

V lietadle je pilot a technik. Ten každé dve až tri sekundy prostredníctvom špeciálneho dávkovača vyhodí jednu kapsulu. 

Práve vďaka leteckej vakcinácii líšok je na Slovensku besnota veľmi zriedkavá. Posledné prípady zaznamenali štátni veterinári predvlani v okrese Humenné u jedného jazveca a dvoch líšok.  

“Účinok vakcinácie je viac ako 90-percentný,” dodal Žoldoš.

Vakcinácii sa nevyhnú ani tatranské líšky. Nízke prelety lietadiel by tam však boli príliš riskantné a nie sú ani dovolené. Vakcíny preto v Tatrách kladú manuálne. Štátni veterinári ľudí prosia: "Ak takúto návnadu s vakcínou v prírodnom prostredí nájdete, nechajte ju namieste. Ak ju náhodou na prechádzke skonzumuje domáci miláčik, nie je žiadny dôvod na obavy."

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok