Výsledky poslaneckého prieskumu: Riaditeľ SNG chce prepúšťať, šéfka SND si zase posvieti na hercov

dnes 14:38 , Aktualizované: dnes 17:27

Nový riaditeľ SNG Miloš Timko má v pláne prepustiť troch z piatich seniorských kurátorov, vrátanie bývalej riaditeľky galérie Alexandry Kusej. Šéfka SND chce podniknúť určité kroky voči hercom. Vyplýva to z poslaneckého prieskumu v SNG aj SND.

"Dôvodom je to, že ich považuje za ľudí, ktorí škodia dobrému menu galérie a že sú to ľudia, ktorých tu nechce," uviedla na brífingu podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) po prieskume, ktorý sa v SNG konal v stredu.

Na výbor prišli aj zástupcovia kultúrnej sféry, ktorí sú momentálne v štrajku. "Som hrdý, že všetky iniciatívy sa odohrali na popud Progresívneho Slovenska. Závery sú zlé, výbor odignorovali koaliční poslanci, čiže reálne nemohol byť ani otvorený. Stav v našich erbových inštitúciách je naozaj zlý a perspektíva nie je dobrá," skonštatoval šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

SND si posvieti na hercov

Na druhej strane šéfka SND Zuzana Ťapáková podnikne kroky, aby herci nečítali po predstaveniach výzvy o štrajkovej pohotovosti.

"Existuje zásadný rozpor medzi vedením a činohrou, najmä čo sa týka ohľadom angažovania sa hercov a zapojenia sa do štrajkovej pohotovosti," povedala Jaurová.

Atmosféra v oboch inštitúciách je veľmi pochmúrna. "Nepremyslené výmeny riaditeľov, ktoré urobila ministerka Martina Šimkovičová, spôsobili väčší alebo menší chaos a vnútorný rozvrat inštitúcií namiesto ich konsolidácie. Narastá tam nedôvera medzi vedením a zamestnancami a nie je jasné, kam sa inštitúcie uberajú a aká bude ich činnosť v najbližších mesiacoch a rokoch," hovorí Jaurová.

Celú tlačovú besedu Progresívneho Slovenska k poslaneckému prieskumu si môžete pozrieť nižšie.

Čo sa dialo počas prieskumu

Zástupcovia výboru pre kultúru a médiá sa v utorok pýtali nového vedenia Slovenského národného divadla na zrušené predstavenie českého divadla aj na rekonštrukciu Umelecko-dekoračných dielní.

"Nové vedenie priznalo, že kostýmové prevádzky, ktoré sú v súčasnosti v budove divadla, sú prevádzkované v rozpore so zákonom. Argumentácia bola taká, že priestory v Lamači, kde pôvodne mali byť, sú nevyhovujúce," vysvetľuje Jaurová.

"Divadlo funguje na poločierno, robí, čo môže, aby zabezpečilo premiéry," vyjadril sa k situácii Dušan Jarjabek (Smer). Dodal, že od novej riaditeľky žiadal informácie o tom, koľko stojí prevádzka jedného predstavenia.

Zaujímala ho najmä prvá premiéra opery Příhody lišky Bystroušky. "A viete z akého dôvodu? Aby som to mohol povedať v Banskej Bystrici v divadle, v Košiciach alebo v Martine. Aby som im vedel povedať, koľko peňazí je tu a ako sa s nimi narába," povedal.

Dana Kleinert (PS) sa pýtala novej riaditeľky SND, či bolo dobré rozhodnutie ministerky kultúry odvolať v auguste generálneho riaditeľa Mateja Drličku. "Nebolo to dobré manažérske rozhodnutie, ministerka mala menovať štatutára," odpovedala jej Ťapáková.

"To, čo sme počuli od zástupcov kultúry, je desivý prehľad rozvratu kultúrneho sektora na všetkých frontoch. Katastrofálny rozvrat inštitúcií, chátrajúce pamiatky, rozpadávajúce sa verejnoprávne médiá, ktoré mesiace nemajú vedenie, ani smerovanie a logo. Toto je všetko vďaka práci ministerky kultúry a Lukáša Machalu," uzavrela Jaurová s tým, že slovenská kultúra očividne chradne a myslí si, že vládnych poslancov by to malo zaujímať.

Prepúšťanie dlhoročných zamestnancov

V SNG poslanci takisto vnímajú nedôveru medzi riaditeľom a zamestnancami. "Riaditelia sa tu pokúšajú robiť nejaké kroky, ktoré absolútne nevychádzajú z poslania tejto inštitúcie, ale ani sa nesnažia porozumieť, ako inštitúcia funguje," uviedla Jaurová v reakcii na bývalého povereného riaditeľa galérie Antona Bittnera a súčasného povereného šéfa Miloša Timka.

Šéf galérie mal tiež poslancom povedať o prepúšťaní zamestnancov, medzi nimi sa chystá prepustiť aj troch "seniorných" kurátorov z piatich vrátane odvolanej riaditeľky SNG Alexandry Kusej a šéfky marketingu.

"Dôvod, pre ktorých plánuje prepustiť, nie je konsolidácia, ale to, že ich považuje za ľudí, ktorí škodia dobrému menu galérie," doplnila poslankyňa.

Bývalý šéf SNG tiež upozornil na katastrofálny stav nehnuteľností SNG, nedodržiavanie rozpočtových pravidiel a netransparentné nadobúdanie zbierkových predmetov. Výhrady mal aj k starostlivosti o majetok SNG.

Bittner verí, že poslanci podporia vykonanie komplexných auditov a podporia navrhované opatrenia v oblasti "finančnej stability, plánovaných rozvojových aktivít, ako aj odpolitizovanie SNG ako národnej kultúrnej erbovej inštitúcie".

Pozrite si tlačovú besedu SNG k odvolaniu generálnej riaditeľky zo 7. augusta 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok