Oáza uprostred ruchu. V Singapure vyrástol "prírodný hotel". Čo ukrýva najlepší mrakodrap na svete?

Počuli ste už o tropickom hoteli? Rastliny sa okrem budovy vinú aj po masívnych konštrukčných stĺpoch a prehýbajú sa cez rímsy vo veľkých výškach. Hostia relaxujú okolo bazéna, ktorý svojím vzhľadom pripomína lagúnu, a chráni ich pred intenzívnym slnkom. V hoteli sa nachádza séria terás, ktoré vyvolávajú dojem jaskýň vytesaných do hory.

Singapur
Foto: Darren Soh

Hovoríme o singapurskej budove Pan Pacific Orchard, ktorú Rada pre výškové budovy a mestské prostredie (CTBUH) práve vyhlásila za najlepšiu novú výškovú budovu na svete. Pri oznámení ocenenia ju priemyselná skupina opísala ako "hotel v prírode", ktorý demonštroval "prelomový prístup k urbanizmu".

Napriek veľkolepým oceneniam pôsobia svieže priestory pod holým nebom na 461 metrov vysokej stavby prekvapivo príjemne, píše CNN.

Jedinečný dizajn pozostáva zo série terás v tvare písmena L, ktoré rozdeľujú vežu na štyri rôzne komíny, čím sa uvoľňuje priestor pre mestské záhrady a zeleň. Každá zo štyroch terás je založená na inom motíve súvisiacom s tropickým prostredím Singapuru: lesy, pláže, záhrady a mraky vo vzostupnom poradí.

Oáza, ktorá je ďaleko od ruchu

Na prízemnej "lesnej terase", ktorá je ako jediná prístupná okoloidúcim, sa nachádza kaskádovitý vodný vodopád a desiatky druhov rastlín, z ktorých mnohé pochádzajú z tohto ostrovného štátu. Architekt Hong Wei Phua povedal, že bola navrhnutá ako verejné gesto, ktoré odlišuje projekt od konvenčnejších výškových hotelov.

"Namiesto vnútorného priestoru a labyrintu izieb a chodieb vstúpite do lesného priestoru," povedal a opísal ho ako "oázu, ktorá je ďaleko od ruchu". Budova sa nachádza ďalej od Orchardu, čo je známa singapurská nákupná štvrť.

Na "plážovej terase" sa nachádza bazén obklopený palmami. "Záhradná terasa" ponúka chodníky na prechádzky okolo obdĺžnikového trávnika. "Oblačná terasa" v hornej časti budovy slúži ako zelený priestor na podujatia s výhľadom na mesto.

Každá vrstva je krytá, ale zároveň otvorená, čo je v teplom, vlhkom a často búrlivom podnebí tejto krajiny veľmi dôležité a slúži ako obrovský slnečný alebo dažďový štít.

Mnohé z 347 hotelových izieb majú balkón s výhľadom na upravené plochy. Hotel, ktorý vlastní a prevádzkuje singapurský realitný gigant UOL Group, má aj tanečnú sálu so 400 miestami, dve reštaurácie a "baldachýn" zo strešných solárnych panelov.

Singapur si v posledných rokoch získal povesť mesta inšpirovaného prírodou. Zeleň sa často rozlieva z mrakodrapov, plazí sa po mestských fasádach alebo je integrovaná do verejnej infraštruktúry a v 6-miliónovom mestskom štáte sa v súčasnosti nachádza najväčšia drevostavba v Ázii.

Singapur a ďalšie zelené budovy na svete

V niektorých oblastiach prísne stavebné predpisy Singapuru dokonca vyžadujú, aby developeri pri výstavbe nových mrakodrapov zahrnuli veľké množstvo zelene. V husto obývaných štvrtiach, ako je Orchard, musia tieto priestory - zvyčajne kombinácia nebeských terás, kvetináčov, záhrad a stien pokrytých rastlinami - zodpovedať hrubej ploche celého pozemku.

Medzi ďalších nedávnych víťazov ceny za najlepšiu výškovú budovu na svete patrí One Vanderbilt Avenue v New Yorku a austrálska Quay Quarter Tower, budova označovaná za prvý "upcyklovaný" mrakodrap na svete. Architekti zachovali viac ako dve tretiny veže zo 70. rokov, ktorá sa predtým nachádzala na tomto mieste.

"Pan Pacific Orchard predstavuje to najlepšie v zodpovednom vertikálnom urbanizme súčasnosti," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ CTBUH Javier Quintana de Uña.

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. októbra 2023 o slovenskom mrakodrape.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok