Čína neprestane s násilím proti Taiwanu, nepomôže mu ani to, ak bude riskovať. Peking to má iba posilniť

dnes 11:23

Čínska vláda dnes vyhlásila, že sa nikdy nezriekne použitia sily proti Taiwanu, informovala agentúra Reuters. Vyhlásenie Pekingu nasleduje po sérii čínskych vojenských manévrov v okolí ostrova a návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na mieste veľkej porážky taiwanských jednotiek.

Taiwan
Foto: AFP

Čína, ktorá považuje demokraticky spravovaný Taiwan za svoje územie, uskutočnila v pondelok v blízkosti ostrova celodenné rozsiahle vojenské cvičenie. Manévre, ktoré Peking označil za varovanie pred „separatistickými činmi“, nasledovali po minulotýždňovom prejave taiwanského prezidenta Lai Qing-teho pri príležitosti štátneho sviatku Taiwanu.

„Sme ochotní usilovať sa o mierové zjednotenie s maximálnou úprimnosťou a úsilím,“ povedal Chen Pinhua, hovorca čínskeho úradu pre záležitosti Taiwanu, na pravidelnej tlačovej konferencii v Pekingu. „Nikdy sa však nezriekneme použitia sily,“ dodal.

Jeho slová boli podľa neho namierené proti zasahovaniu „vonkajších síl“ a veľmi malému počtu taiwanských separatistov, nie proti väčšine obyvateľov Taiwanu. Ostrovná krajina má úzke, aj keď neoficiálne vzťahy so Spojenými štátmi a ich spojencami. USA sú hlavným dodávateľom zbraní pre Taiwan.

„Bez ohľadu na to, koľko má Taiwan vojakov a koľko zbraní si zaobstará, a bez ohľadu na to, či vonkajšie sily zasiahnu, alebo nie, ak sa (Taiwan) odváži riskovať, bude to mať pre neho zničujúce následky,“ povedal Chen Pinhua. „Naše úsilie brániť národnú suverenitu a územnú celistvosť neprestane ani na chvíľu,“ dodal hovorca.

Trvrdohlavý prezident

Taiwanský prezident Lai Qing-te vo svojom prejave 10. októbra povedal, že Čína nemá právo zastupovať Taiwan, ale že ostrov je ochotný spolupracovať s vládou v Pekingu v boji proti problémom, ako je zmena klímy. Čínsky hovorca Čchen Pin-chua v reakcii uviedol, že taiwanský prezident trvá na svojom „tvrdohlavom separatistickom postoji“.

Čínske štátne médiá dnes informovali o utorkovej návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na ostrove Tung-šan v čínskej provincii Fu-ťien, ktorý leží v blízkosti Taiwanu a kde Čína v roku 1953 odrazila pokus o inváziu taiwanskej armády.

Posilnenie spoločenstva

Taiwanská vláda odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad ostrovom a tvrdí, že rozhodnutie o budúcnosti Taiwanu patrí výlučne jeho ľudu. Generálny riaditeľ taiwanského Národného bezpečnostného úradu v stredu v rozhovore s novinármi uviedol, že pondelkové čínske vojenské manévre sa minuli účinkom, pretože vyvolali medzinárodné odsúdenie. Povedal, že akcie Číny posilnili podporu medzinárodného spoločenstva pre Taiwan.

Čína v posledných piatich rokoch takmer denne vysiela vojenské lode a lietadlá do blízkosti Taiwanu. Taiwanské ministerstvo obrany dnes vo svojej dennej aktualizácii čínskych aktivít za predchádzajúcich 24 hodín uviedlo, že v blízkosti Taiwanu zaznamenalo 22 čínskych vojenských lietadiel a päť vojenských lodí.

Čína pohrozila Taiwanu vojenskou intervenciou, ak vyhlási nezávislosť. Hoci Taiwan tak oficiálne neurobil, de facto funguje nezávisle od roku 1949.

Pozrite si reportáž zo 14. októbra 2024 o obkľúčení Taiwanu Čínou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok