Zmodernizovaný závod zbrojovky chce zamestnať ďalšie desiatky ľudí. Privedie Sninčanov späť domov?

Práca s robotickými ramenami a modernými CNC strojmi v Snine by mala zaujať najmä mladých. Zmodernizovaný závod zbrojovky chce do dvoch rokov zamestnať ďalšie desiatky ľudí.

Štatisticky by sa mohlo zdať, že situácia na pracovnom trhu v Okrese Snina sa zlepšuje. Dokonca bol tento rok vvškrtnutý zo zoznamu najmenej rozvinutých. Treba však priznať, že časť jeho obyvateľov zlú životnú situáciu vyriešila odchodom za prácou do zahraničia.

„Všetci sú preč. Mladí utekajú,“ vyjadril sa obyvateľ regiónu Snina,

„Ja na staré kolená takisto chodila po zahraničiach. V Slovinsku som robila 14 rokov," hovorí ďalšia obyvateľka.

„Trend je taký, že ľudia idú za školou a potom málokto sa už vráti. Cestná infraštruktúra je veľmi zlá. Sme tých 40 kilometrov Vranov, Michalovce...,“ povedal primátor Sniny.

Po zániku veľkých strojárskych a obuvníckych fabrík už Snina investorov neláka. Najviac ľudí si dnes na chlieb zarába v miestnej nemocnici. Prvenstvo si však do dvoch rokov chce získať závod na výrobu delostreleckej munície.

„Do vybudovania novej výrobnej linky, kde sa nachádzame, ako aj do celého zázemia v Snine, sme v spolupráci so skupinou Czechoslovak Group investovali viac ako 80 miliónov eur. Pribudne ešte ďalšia linka, lisovacia, kde prakticky telo vylisujete, potom ide na obrábanie, čiže pribudnú ešte dve takéto linky a jedna linka na lisovanie,“ hovorí Pavol Čahoj, predseda predstavenstva holdingu ZVS.

Nie všetci výrobu podporujú

Po prebratí fabriky v roku 2015 zvýšili počet zamestnancov z 25 na dnešných 180. Zvýšením výroby na 330 000 kusov tiel delostreleckej munície ročne plánujú o dva roky zamestnávať približne 400 ľudí.

„Rozhoreli sa kvôli tomu vášne takým spôsobom, že je určitá skupina, ktorá to obhajuje, druhá je proti kvôli tomu, že sa jedná o špeciálnu výrobu, kde sa robí prakticky vojenská munícia. V globále každá jedna pracovná príležitosť, ktorá prinesie dôstojný zárobok pre človeka, aby tu mohol ostať žiť a prispievať ekonomicky do regiónu, je žiadúca,“ vyjadril sa prednosta Okresného úradu Snina Tomáš Kirňák.

„Moja úloha je, aby som chránil všetky pracovné miesta v rámci obranného priemyslu, aby som podporoval rozvoj týchto miest, lebo je to sofistikovaná výroba s vyššími platmi,“ argumentuje minister obrany Robert Kaliňák.

Odborne kvalifikovaných zamestnancov pre zbrojárenský závod plánujú vychovávať v spolupráci so strednými školami na východe Slovenska.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok