USA zmodernizujú maďarskú základňu. Chcú cez ňu umožniť prepravu jadrových zbraní

dnes 18:47

Na maďarskej leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou. Základňu mienia podľa britského denníka Telegraph zmodernizovať Spojené štáty pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie. Projekt je už v pokročilej fáze, verejné obstarávanie je uzatvorené. Informoval o tom server telex.hu.

 F-16
Foto: TASR/AP (ilu)

Tento krok má byť podľa denníka Telegraph reakciou na ruskú hrozbu. Kecskemét v Báčsko-malokumánskej stolici leží 88 kilometrov juhovýchodne od Budapešti a mali by tam byť umiestnené aj lietadlá schopné prepravovať bomby s jadrovými hlavicami.

Vyšlú ďalšie lietadlá

Do Kecskemétu majú byť v rámci amerického programu Európskej obrannej iniciatívy vyslané NATO-kompatibilné taktické bojové lietadlá a strategické transportné lietadlá. Transportné lietadlá sú už na leteckej základni NATO v Pápe vo Veszprémskej stolici, píše denník a poznamenáva, že americké letectvo už malo dislokované v Maďarsku bojové lietadlá F-15 a F-16, tie však plnili iba výcvikové ciele.

Server telex.hu adresoval maďarskej vláde a rezortu obrany otázku týkajúcu sa modernizácie leteckej základne v Kecskeméte a charakteru lietadiel, ktoré by tam mali byť umiestnené.

Pozrite si reportáž z 25. augusta 2024 o americkom školení pilotov na lietadlá F-16.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok