Zelenskyj dostal informácie o "faktickom zapojení" KĽDR do vojny. Rusko má údajne vzťahy aj s ďalšími krajinami

dnes 20:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že od spravodajských služieb dostal informácie o „faktickom zapojení“ Severnej Kórey do vojny na strane Ruska.

Volodymyr Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Zapojenie Severnej Kórey do vojny

Ďalšie podrobnosti neuviedol. Jeho vyhlásenie však prišlo len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea varovala pred možným nasadením severokórejských jednotiek na Ukrajine.

„Medzi hlavné veci patrila správa spravodajských služieb o zámeroch Rusov na jeseň a v zime. Je pomerne podrobná. V skutočnosti ide o zapojenie Severnej Kórey do vojny. A tiež - vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, ktoré, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve, ktorým sa prihovoril pondelkovému zasadnutiu ukrajinského vedenia.

Južná Kórea minulý týždeň varovala, že KĽDR pravdepodobne vyšle príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby podporili vojnové ťaženie Ruska. Uviedla, že ide o najnovší znak prehlbujúcej sa vojenskej spolupráce medzi Pchjongjangom a Moskvou.

Rusko aj KĽDR popierajú vojenskú pomoc

Začiatkom októbra ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje zo spravodajskej komunity informovali, že pri ukrajinskom raketovom útoku 3. októbra zahynulo šesť dôstojníkov KĽDR a traja ďalší boli zranení. Podľa médií dôstojníci prišli na okupované ukrajinské územie na konzultácie so svojimi ruskými kolegami. Juhokórejský minister obrany Kim Čong-hjon označil tieto správy za pravdepodobne pravdivé.

Severná Kórea v posledných rokoch posilnila vojenské vzťahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v júni navštívil Pchjongjang, kde s vodcom Kim Čong-unom podpísal dohodu o vzájomnej obrane. Obe krajiny prisľúbili, že v prípade vojny okamžite vyčlenia všetky dostupné vojenské zdroje na pomoc svojmu partnerovi.

Kyjev a mnohí vojenskí experti tvrdia, že Rusko používa severokórejské rakety pri úderoch proti Ukrajine. Moskva aj Pchjongjang to popierajú. Južná Kórea tiež tvrdí, že Pchjongjang poslal do Ruska tisíce kontajnerov s muníciou a zbraňami, ktoré sa majú použiť na Ukrajine.

Pozrite si rozhovor s expertom na obranu a bezpečnosť Pavlom Mackom a politológom Jiřím Justom o zapojení KĽDR do vojny:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok