Vandali nemajú šancu. Športoviská v Košiciach budú pod zámkom, o energiu sa postará slnko

Školské športoviská v Košiciach budú prístupnejšie pre verejnosť. Inteligentné zámky zabezpečia, aby mesto v prípade vandalizmu vedelo rýchlo nájsť vinníka.

Športoviská, ktoré patria pod košické základné školy, zostávali popoludní zatvorené. Mesto sa však rozhodlo, že to zmení. 

„My sme každé ráno s pani zástupkyňou otvárali horné dvere do areálu. Ináč to bolo zamknuté,“ povedal telocvikár Jozef Zorvan.

„Riaditelia školské športoviská zatvárajú nie preto, že by ich nechceli dať do užívania, ale práve preto, že vandalizmus a tie ostatné činnosti, ktoré nesúvisia priamo so športovaním, sa tu diali,“ hovorí Mário Švec, vedúci Oddelenia športu a mládeže mesta Košice.

Pred tromi rokmi preto začali Košice v spolupráci so súkromnou spoločnosťou vyvíjať inteligentný zámok pre športoviská. 

„Testovali sme to v reálnom nasadení, v reálnej prevádzke. Vychytávali sme problémové oblasti ako nabíjanie, otvorenie toho zámku,“ vysvetlil Attila Pósa, výkonný riaditeľ zástupca Antik Telecom.

Dnes už zámky fungujú na štyroch zmodernizovaných športových areáloch. Energiu čerpajú zo slnka. Bránu otvoria každému, kto sa zaregistruje v mobilnej aplikácii.

Vstup budú zároveň monitorovať kamery

„Vďaka aplikácii vieme riadiť časy, vieme riadiť objednávky, vieme riadiť rezervácie a vieme pustiť taký počet ľudí na ihrisko, ktorý jednoducho prevádzkový poriadok dovolí,“ informuje Jaroslav Polaček (nez.), primátor mesta Košice.

„Cena jedného takéhoto zámku je na úrovni niekde okolo 400 až 500 eur,“ dodal Švec.

Vstup budú zároveň monitorovať bezpečnostné kamery. Inteligentné zámky postupne pribudnú na všetkých zmodernizovaných športoviskách. Mesto nimi chce opatriť aj ihriská pri materských školách. 

„Väčšie deti to určite privítajú, aj dospelí. Lebo mám aj kamarátky, ktoré sa už pýtali, kedy to bude otvorené. Bola by škoda na to pozerať len spoza plota? Určite áno,“ povedala obyvateľka sídliska KVP.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok