EÚ uvaľuje sankcie na Irán. Podporovatelia agresie musia niesť spoluzodpovednosť, tvrdí ukrajinský minister

včera 19:02

Európska únia uvaľuje sankcie na sedem osôb a sedem subjektov v súvislosti s dodávkami balistických rakiet a bezpilotných lietadiel z Iránu do Ruska.

BIDEN-IRAN-MO
Foto: ta3

V pondelok to oznámila Rada EÚ, ktorá zastupuje členské štáty EÚ-27. Uvalenie sankcií schválili ministri zahraničných vecí EÚ na zasadnutí v Luxembursku. Terčom sankcií sa stala aj iránska národná letecká spoločnosť Iran Air, ako aj letecké spoločnosti Saha Airlines a Mahan Air. Kyjev tieto opatrenia privítal.

Zmrazený majetok v 27 krajinách

Cieľom trestných opatrení je zamerať sa na spoločnosti, inštitúcie a jednotlivcov zapojených do výroby a dodávok balistických rakiet. Všetkým z nich bude teraz zmrazený majetok v 27 krajinách a jednotlivcom bude zakázané cestovať do krajín Európskej únie. Nebudú tiež môcť priamo ani nepriamo poskytovať finančné prostriedky.

Sankcie sa vzťahujú na „osoby a subjekty zodpovedné za vývoj a transfer bezpilotných lietadiel (UAV), rakiet a súvisiacich technológií Rusku na podporu jeho útočnej vojny proti Ukrajine, ako aj na iné ozbrojené skupiny a subjekty, ktoré podkopávajú mier a bezpečnosť a región Blízkeho východu a Červeného mora,“ uvádza sa vo vyhlásení Rady EÚ.

Na sankčnom zozname sa teraz nachádzajú tri iránske letecké spoločnosti a dve ďalšie spoločnosti zapojené do dodávok bezpilotných lietadiel iránskej výroby do Ruska. Ďalšie dve spoločnosti, na ktoré sa vzťahujú sankcie, sa podieľajú na výrobe pohonných látok používaných na odpaľovanie rakiet. Medzi jednotlivcami sú aj námestník iránskeho ministra obrany a členovia iránskych revolučných gárd.

Ukrajina sankcie schvaľuje

Kyjev nové sankcie voči Iránu privítal. „Vojenská pomoc agresorovi porušuje medzinárodné právo a Chartu OSN. Tí, ktorí podporujú agresiu, musia niesť spoluzodpovednosť a zaplatiť za ňu,“ uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha na sociálnej sieti X.

„Situácia v regióne je dosť dramatická, sme svedkami viacerých eskalácií. Iránci tam bábkujú rôzne vojenské a teroristické skupiny a my musíme naďalej poukazovať na to, že je pre nich neprijateľné, aby týmto spôsobom zhoršovali bezpečnostnú situáciu v regióne,“ povedal o novom balíku sankcií český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Spojené štáty v septembri uviedli, že Rusko dostalo od Iránu balistické rakety pre svoju vojnovú kampaň na Ukrajine. Washington zároveň uvalil sankcie na lode a spoločnosti zapojené do dodávok týchto zbraní.

Pozrite si rozhovor s expertom na obranu a bezpečnosť Pavlom Mackom a politológom Jiřím Justom o severokórejských vojakoch na Ukrajine:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok