Dobyť Ukrajinu by trvalo desaťročia, zhodnotil aktuálne tempo Ruska Macko. Údajne povolalo aj vojakov z KĽDR

O nasadení severokórejských vojakov na strane Ruska v konflikte na Ukrajine sme sa v Štúdiu ta3 rozprávali s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom a politológom Jiřím Justom.

Spolupráca Rusov so Severnou Kóreou a Iránom

Expert na obranu a bezpečnosť Pavel Macko uviedol, že v súvislosti s možným nasadením vojakov KĽDR na strane Ruska „zatiaľ máme len prvé indície, ale už to, že sú preukázateľné kórejské dodávky zbrojného materiálu veľkého rozsahu vrátane raketovej techniky pre Ruskú federáciu, a to, že je dostatok dôkazov o tom, že tieto rakety sú používané, je znepokojivé“.

Myslí si, že z potvrdenej informácie o dvoch zabitých kórejských dôstojníkoch nemožno vyvodiť, „či sa zapájajú do bojov, alebo sú tam len nejakí pozorovatelia, prípadne na nejakom školení“. Pokiaľ by však došlo k zapojeniu severokórejských vojakov, „bol by to mimoriadne znepokojivý signál, ktorý by ukazoval nielen prehlbujúcu sa spoluprácu Rusov a Severnej Kórey, ale aj Iránu, a tiež internacionalizáciu tejto vojny“.

Macko tvrdí, že už len fakt, že Kórea dodáva materiál agresorovi, je v rozpore s chartou OSN a s medzinárodným právom. Súčasné spravodajské informácie sú podľa neho „odhady, indície, ktoré ešte čakajú na potvrdenie“.

Kremeľ nasadenie vojakov dementoval

Jiří Just, politológ a publicista, ktorý žije v Moskve, tvrdí, že v Rusku sa o možnom nasadení severokórejských vojakov príliš nehovorí. „V Rusku sa skôr hovorí o tesných vzťahoch medzi Ruskom a Severnou Kóreou, pretože tie sú vyzdvihované a sú považované za dôkaz toho, že Rusko nie je v žiadnej izolácii a že má svojich kľúčových spojencov aj v Ázii,“ povedal.

Moskva podľa neho nepriznáva a „asi nikdy priznávať nebude, že dostáva vojenský materiál zo Severnej Kórey a z Iránu“. Pokiaľ ide o nasadenie vojakov, „Kremeľ to dementoval“, čo je podľa Justa logické a „vzhľadom na ruskú politiku normálne“.

Minulotýždňové stretnutie Vladimira Putina s iránskym prezidentom ľudia v Moskve „vnímajú pozitívne, pretože sa v Rusku objavujú iránski turisti a do Ruska mieri iránsky tovar, takže je to hodnotené kladne“.

Just poznamenal, že „Rusko si iránskeho partnera váži, pričom z iránskej strany je vidieť pragmatizmus“. Irán podľa neho neuznáva anexiu ukrajinských oblastí a „je skôr rád, že že môže byť koridorom, ktorý Rusko používa v obchádzaní sankcií“.

Pozrite si zostrih z vyjadrení Jiřího Justa:

Rusku by trvalo desaťročia poraziť Ukrajinu

Rusko sa podľa Macka dostalo do čiastočnej izolácie vďaka sankciám hneď po invázii na Ukrajinu. „Kórea bola dlhodobo pod sankciami a v dlhodobej izolácii a Irán bol v značnej izolácii takisto. To znamená, že sú kľúčovými partnermi, či už sa bavíme o raketách, alebo o ďalších kórejských zbraniach a o preukázateľnom množstve severokórejskej munície,“ vyhlásil. Dodal, že Irán aj Severná Kórea sú dôležitými, až strategickými partnermi nielen politicky, ale aj vojensko-technicky.

Rusko zaznamenalo tento rok taktické úspechy, myslí si Macko, ale aj týmto tempom by podľa neho „trvalo desaťročia, kým by dosiahlo svoj strategický cieľ, ktorým je ovládnutie Ukrajiny“.

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump sa nedávno vyjadril, že on by vojnu na Ukrajinu dokázal ukončiť do 24 hodín. Just tvrdí, že „Rusko odmieta, že by vojna mohla byť rozhodnutá v priebehu 24 hodín, pretože ruská agresia voči Ukrajine má niekoľko rovín - ideologickú, územnú aj geopolitickú. Je to veľký koláč, ktorý sa nedá upiecť za 24 hodín“. V Rusku sa podľa neho na tom skôr smejú.

Pozrite si celý rozhovor nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok