Izrael zaútočil na Libanon, hlásia najmenej 18 obetí. V oblasti žijú prevažne kresťania

dnes 15:50

Izraelský vzdušný úder zabil najmenej 18 ľudí v dedine Ajtú v severnom Libanone. S odvolaním sa na libanonský Červený kríž o tom informovali agentúry Reuters a AP. Išlo o vôbec prvý úder v oblasti s prevažne kresťanským obyvateľstvom.

utok v Libanone
Foto: Profimedia

Izraelské sily, ktoré sa k tomuto útoku zatiaľ priamo nevyjadrili, v pondelok pokračujú v pozemných operáciách aj vzdušných úderoch na území Libanonu, kde bojujú s militantným hnutím Hizballáh. Na evakuáciu v pondelok izraelská armáda vyzvala obyvateľov ďalších 25 dedín na juhu krajiny.

Zasiahli 200 cieľov

Armáda uvádza, že za uplynulý deň zasiahla 200 cieľov, ktoré podľa nej súviseli s Hizballáhom a zabila desiatky príslušníkov tohto militantného šiitského hnutia. Hizballáh medzitým uviedol, že odpálil ďalšiu salvu rakiet proti vojenským zariadeniam v severnom a strednom Izraeli, podľa Izraela sa väčšinu striel podarilo zneškodniť. Informovali o tom tlačové agentúry a izraelské médiá.

Pri nedeľňajšom dronovom útoku na vojenskú základňu južne od prístavného mesta Haifa na severe Izraela zomreli štyria vojaci a ďalších päť desiatok bolo zranených. Išlo o jeden z najzávažnejších útokov na území Izraela za viac ako rok cezhraničného konfliktu s Hizballáhom, ktorý však razantne zosilnel až v minulých týždňoch.

Otvorená vojna

V pondelok Hizballáh oznámil, že zaútočil na námornú základňu blízko Haify a tiež na kasárne pri pobrežnom meste Netanja severne od Tel Avivu. Iránom podporované hnutie vo vyhlásení podľa AFP uviedlo, že je "pripravené brániť svoju krajinu", keď sa teraz už ocitlo v otvorenej vojne s Izraelom.

Izraelská armáda uviedla, že Hizballáh odpálil na oblasť Haify zhruba desať rakiet. Väčšinu z nich zachytila protivzdušná obrana, jedna dopadla na voľné priestranstvo. V ďalšej správe armáda oznámila, že zostrelila dva drony, ktoré sa k Izraelu blížili zo Sýrie, a to ešte pred ich vstupom nad izraelské územie.

Hizballáh začal ostreľovať severný Izrael vlani 8. októbra, deň po šokujúcom útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na južný Izrael. Odvtedy sa s izraelskou armádou ostreľujú cez hranicu takmer denne. V septembri Izrael výrazne zintenzívnil bombardovanie juhu Libanonu, ale tiež Bejrútu a ďalších miest, kde podľa armády cieli na pozície Hizballáhu a jeho členov vrátane najvyššieho vedenia. Od októbra potom izraelská armáda začala tiež pozemnú operáciu v libanonskom pohraničí.

Pozrite si reportáž z 13. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok