Pri zbere húb neexperimentujte, otráviť sa môžete aj z jedlých. Odborníci radia, na čo si dávať pozor

dnes 05:00

Hubárska sezóna je v plnom prúde, no riziko otravy hrozí nielen z jedovatých, ale aj z jedlých húb. Farmaceuti upozorňujú, že huby sú ťažko stráviteľné, a preto nevhodné pre deti či seniorov. Pri podozrení na otravu je nutné podať aktívne uhlie a vyhľadať lekára.

hríb
Foto: TASR/Milan Kapusta (ilustračné)

Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená, ktorej príznaky otravy sa objavia až 72 hodín po konzumácii. Otrava však môže nastať aj pri niektorých jedlých hubách v kombinácii s alkoholom.

Ako rozoznať jedlé huby od jedovatých?

Huby rastú po celý rok, no najlepšie obdobie na ich zber je od apríla do novembra. Aj keď existujú určité vizuálne rozdiely medzi jedlými a jedovatými hubami, ako napríklad lepkavý povrch klobúka či biele lupene, tieto znaky sú len orientačné. „Najlepšie pravidlo je nejesť huby, ktoré nepoznáte,“ radí farmaceutka Lenka Čorbová.

Medzi najnebezpečnejšie patrí muchotrávka zelená, ktorá spôsobuje smrteľnú otravu s nástupom príznakov až po troch dňoch od jej konzumácie. Otrava touto hubou môže viesť k zlyhaniu pečene. „Prvá pomoc pri otrave je podanie aktívneho uhlia vo forme suspenzie a následné rýchle vyhľadanie lekárskej pomoci,“ dodáva.

Otrava aj z jedlých húb

Otrava však nemusí pochádzať len z jedovatých húb. Konzumácia jedlých húb, napríklad hnojníka atramentového spolu s alkoholom, môže viesť k vážnym problémom. Rovnako nebezpečné je nesprávne skladovanie alebo nedostatočná tepelná úprava húb.

Odborníci upozorňujú na dôležitosť zberu len známych druhov. Huby treba čo najskôr spracovať a vyhnúť sa ich spareniu v košíku. Každý hubár by mal preto zbierať len huby, ktoré pozná a neexperimentovať tak so svojím zdravím alebo zdravím svojich blízkych.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. októbra 2024 o tom, ako medveď zaútočil na hubára.

Témy: huby zber otrava
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok