Rajec ostal na pol roka bez vlakov. Zo železničnej stanice vypravujú autobusy

14.10.2024 12:50

Do Rajeckej doliny sa už vlakom nedostanete. Legendárna Rajecká Anča totiž prišla v Žiline o nástupište. Staré koľaje odstránili v súvislosti s modernizáciou železničného uzla. Na viac ako pol sa roka preto musia cestujúci uskromniť s náhradnými autobusmi.

Niečo, čo len tak neuvidíte. Výpravca v Rajci vypravuje zo železničnej stanice autobusy.

„Všetky vlaky na trati Žilina Rajec budú nahradené náhradnou autobusovou dopravou, ktorá bude premávať podľa špeciálneho cestovného poriadku,“ povedal pre ta3 Dominik Drevický, hovorca ZSSK.

Pre cestujúcich to bude realita do konca apríla. Pre cestovný ruch ani pre domácich to rozhodne nie je dobrá správa.

„Doprava medzi Rajcom a Žilinou je už aj bez výluky zahustená. Každé ráno sa vytvárajú kolóny, takže tie autobusy, ktoré nahradili vlakovú dopravu predlžujú cestovanie do Žiliny,” vyjadril sa k situácii Peter Hanus (nezávislý), primátor mesta Rajec.

Ako situáciu vnímajú cestujúci?

„Do práce som chodila vlakom, momentálne som na dôchodku, ale teraz chodím do kúpeľov, ale je to také o ničom.”

„Je to také pohodlnejšie vlakom cestovať ako tým autobusom.”

„Tam si môžete sadnúť, v autobuse vám nikto nevystúpi.“

Problémov je však viac

Aby toho nebolo málo, v Porúbke pri Žiline je most na frekventovanej ceste v havarijnom stave. Cestári ho museli podoprieť, kým ho zbúrajú.

„Pôjde o celkovú rekonštrukciu mosta, inými slovami most bude postavený akoby nanovo. Počas toho, čo sa bude most stavať bude doprava vedená po jeho jednej polovici,“ povedala Jana Lukáčová, hovorkyňa SSC.

„Aj vzhľadom na tú aktuálnu opravu mosta, ktorý je pri Porúbke tá situácia sa ešte len môže zhoršiť, čiže monitorujeme,” vyjadril sa Peter Slyško, predseda OOCR Rajecká dolina.

Pôvodná trať úplne zmizla

Po trati z Rajca, ktorá končila na žilinskej stanici, už nie je ani stopy. Namiesto Rajeckej Anči obsadili niekdajšie nástupište ťažké mechanizmy.

„V úseku Žiliny, Bytčica začala prvého októbra 2024 výluka, ktorá si vyžaduje demontáž starého koľajiska v celom rozsahu, aby sa plnohodnotne mohla dokončiť rekonštrukcia mosta ponad ulicu Kysucká,” povedala Vladimíra Bahýlová, hovorkyňa ŽSR.

Modernizáciu si žiadajú aj v Rajeckej Doline, hlavne elektrifikáciu celej trate a nové vlakové súpravy. Dočkajú sa však maximálne rekonštrukcie výhybne, vďaka čomu by sa mala zvýšiť frekvencia spojov.

Témy: Rajec vlak

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok