Na úrade vlády rokovala hospodárska rada. Pohľady na rozpočet sú veľmi protichodné, hovorí Kamenický

dnes 12:09 , Aktualizované: dnes 16:35

Na úrade vlády rokovala tripartita. Témou bol návrh štátneho rozpočtu, ktorý by mala vláda už zajtra (15.10.2024) predložiť parlamentu. Odbory aj zväzy však majú výhrady.

Pohľady na návrh štátneho rozpočtu v rámci tripartity sú veľmi protichodné. Vláda plánuje v budúcnosti komunikovať viac so sociálnymi partnermi. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po rokovaní tripartity.

"Tripartita je orgán, v ktorom sú zastúpené odborové organizácie, zamestnávatelia a ich predstavy boli veľmi protichodné. Na jednej strane sme počúvali o tom, že treba urobiť personálne audity, na druhej strane hovorili, aby sa prepustili ľudia. Odborári hovorili o tom, ako majú mnohé organizácie menej ľudí a potrebujú viac zamestnancov," uviedol šéf rezortu financií s tým, že ide o veľmi citlivé otázky.

Mnohí z diskutujúcich podľa neho pochopili, že situácia nie je ľahká.

Vláda má podľa Kamenického jasný plán, ako ozdraviť verejné financie. Na budúci rok plánuje deficit na úrovni 4,72 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom v ďalších rokoch by ho chcela znížiť na 3,7 % a v roku 2027 na tri percentá.

"Ak by sme nekonsolidovali, podľa prepočtov by v roku 2027 dlh dosiahol 66 % HDP," podotkol.

Konsolidácia by podľa neho mala pomôcť taktiež presvedčiť finančné trhy, aby Slovensko odmenili tým, že budú nižšie úroky na dlhopisy.

Ušetrené peniaze vraj môžu využiť na sociálne opatrenia

"Čiže na druhej strane ušetríme stovky miliónov eur, ktoré vieme použiť na rôzne sociálne opatrenia, na to, aby sme zmierňovali dosahy konsolidácie na ľudí. Táto vláda si konsolidáciu nevybrala dobrovoľne, museli sme k nej pristúpiť z nevyhnutnosti vzhľadom na zlý stav verejných financií," dodal.

Sociálni partneri podľa Kamenického žiadali, aby s nimi vláda komunikovala skôr. "Zákon o štátnom rozpočte bol prerokovaný na tripartite ešte predtým, než ho prerokuje vláda. Rovnako sme si sľúbili, že v budúcnosti budeme postupovať tak aj v prípade balíka zákonov lex konsolidácia," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Pripomenul, že sa nesiaha na žiaden sociálny benefit, okrem modifikácie rodičovského dôchodku, na čom sa zhodli všetci koaliční partneri.

ZMOS si stanovilo podmienky

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vládu SR, aby vyplatila jednorazové odmeny pre zamestnancov v samosprávach, inak návrh rozpočtu na rok 2025 nepodporia. Jednorazové odmeny by mali byť vo výške 800 eur, čo predstavuje celkovo sumu 87 miliónov eur. Po pondelkovej tripartite to uviedol predseda ZMOS-u Jozef Božik.

"Pokiaľ ide o stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska k návrhu štátneho rozpočtu, ZMOS podporil štátny rozpočet s pripomienkami. Tých pripomienok je viacero. Začnem tou prvou, na ktorú ste sa pýtali ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), ide o otázku odmien, respektíve jednorazových odmien vo výške 800 eur plus odvody, predstavuje to čiastku 1100 eur," povedal Božik.

Zdôraznil, že je to pripomienka, na ktorej bude ZMOS trvať, aby zamestnanci v mestách a obciach dostali odmenu už budúci rok. Predseda združenia ďalej upozornil, že z dôvodu nedostatku financií majú už v súčasnosti viaceré samosprávy problémy s udržiavaním športovísk, plavární či zimných štadiónov, ktoré budú musieť v budúcom roku aj z dôvodu konsolidácie zavrieť.

Konsolidáciou utrpia aj služby pre občanov

Božik doplnil, že samosprávy sa majú zle už od roku 2022 a bude to pokračovať ďalej. ZMOS súhlasí s tým, že konsolidácia je nevyhnutná, no nemôže byť na úkor samospráv a služieb pre občanov. Ako príklad predseda združenia uviedol daň z príjmov fyzických osôb, ktorá v rokoch 2023 a 2024 znamenala pre samosprávy výpadok pol miliardy eur.

Samosprávy podľa neho negatívne ovplyvní aj úprava rodičovského dôchodku, ktorý bude po novom poskytovaný cez dve percentá z dane z príjmu detí. "Pokiaľ si uplatní každý asignáciu a pokiaľ má každý to šťastie, že má ešte žijúcich oboch rodičov, ten výpadok môže byť aj na úrovni 100 miliónov eur," uzavrel Božik.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy predsedu ZMOS Jozefa Božika:

Dohoda by mohla byť do konca týždňa

Dohoda o financiách v zdravotníctve by medzi ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom a ministrom financií Ladislavom Kamenickým mohla vzniknúť do konca týždňa. Kamenický to vyhlásil na pondelkovej tlačovej besede po rokovaní tripartity.

"Stále máme otvorenú debatu s pánom ministrom Šaškom, dnes ráno sme sa na túto tému stretli. Nebudeme hovoriť zatiaľ o žiadnych výsledkoch, lebo zatiaľ žiadne nie sú, ale budeme sa ešte stretávať a tento týždeň by sme danú záležitosť chceli doriešiť," vyhlásil Kamenický a dodal, že o výsledku rokovaní budú ministri informovať.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva, ktoré by sa dotkli zvyšovania platov personálu. Vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Hlava štátu po minulotýždňovom stretnutí so zástupcami zdravotníkov vyzvala vládu, aby sa ich požiadavkami zaoberala a hľadala kompromis. Deklarovala, že od rokovaní bude závisieť aj jej prípadný podpis legislatívy.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Diany Štrusovej z rokovania rady:

Témy: Rokovanie
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok