V Nemecku pribúdajú prípady ruskej špionáže a sabotáží. Šéfovia tajných služieb hovoria o útokoch na armádu

14.10.2024 12:11 , Aktualizované: 14.10.2024 13:43

Pôsobenie ruských tajných služieb v Nemecku je čoraz agresívnejšie, pribudlo prípadov špionáže i sabotáže. Na verejnom vypočutí šéfov trojice nemeckých tajných služieb v Spolkovom sneme to v pondelok vyhlásil riaditeľ civilnej kontrarozviedky BfV Thomas Haldenwang.

Nemecko sa zrejme tesne vyhlo recesii, pomohol priemysel aj aktivita stavebných firiem
Foto: TASR - Milan Kapusta

Šéf civilnej rozviedky BND Bruno Kahl poslancov varoval, že Rusko vydáva na armádu výrazne viac ako Severoatlantická aliancia a že do konca tejto dekády budú jeho ozbrojené sily pravdepodobne personálne aj materiálne schopné územie NATO napadnúť. Kremeľ túto možnosť odmietol.

Prípadov pribúda

"Sledujeme agresívne správanie ruských spravodajských služieb," povedal poslancom výboru pre kontrolu tajných služieb šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) Haldenwang. Podľa neho pribudlo prípadov ruskej špionáže aj sabotáží, "a to ako kvantitatívne, tak aj kvalitatívne".

Podľa šéfa BfV stojí Rusko zrejme okrem iného za júlovým požiarom balíka v logistickom centre spoločnosti DHL v Lipsku. Len zhodou náhod začal podľa Haldenwanga balík horieť ešte na zemi, a nie až pri preprave lietadlom. V takom prípade by podľa neho hrozilo zrútenie lietadla, kvôli ktorému by mohli aj zomierať ľudia. Podľa informácií agentúry DPA dorazil balík s horľavinou do Nemecka z Pobaltia.

Podľa Kahla, šéfa Spolkovej spravodajskej služby (BND), ktorá v Nemecku plní úlohy civilnej rozviedky, Rusko investuje do svojej armády výrazne viac ako krajina Severoatlantickej aliancie, ktorej členom je aj Slovensko. Kahl varoval, že Kremeľ vidí Západ a Nemecko ako svojho nepriateľa a zároveň krajinu už dlhší čas považuje za jednu z vojnových strán v konflikte na Ukrajine. Nemecko je po Spojených štátoch druhým najväčším darcom vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej vojenskej agresii.

Útoky na armádu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax označil Kahlovo varovanie ohľadom schopností Ruska zaútočiť na sily NATO do konca dekády, za nelogické. Je to podľa neho Severoatlantická aliancia, ktorá ohrozuje Rusko svojím rozširovaním smerom na východ. "Preto hovoriť, že sú to ruské ozbrojené sily, ktoré pre niekoho predstavujú nebezpečenstvo, je úplne nesprávne a nelogické," uviedol hovorca ruského prezidenta. Ruské vojská vpadli na Ukrajinu vo februári 2022, Moskva ešte krátko pred tým tvrdila, že inváziu neplánuje.

Šéfka tretej nemeckej tajnej služby, vojenskej služby MAD, Martina Rosenbergová varovala, že nemecká armáda je čoraz častejšie terčom pokusov o špionáž zo strany zahraničných aktérov. "Či už ide o snahu zistiť informácie o nemeckých dodávkach zbraní Ukrajine, plánoch na výcvik alebo zbrojných projektoch, alebo (o snahu) vyvolať sabotážnymi akciami pocit neistoty," povedala poslancom.

Výbor pre kontrolu spravodajských služieb zasadá bežne za zatvorenými dverami. Len raz za rok je vypočutie šéfov BfV, BND a MAD verejné.

Pozrite si reportáž o asistentovi nemeckého europoslanca z 23. apríla:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok