Blaha je v Moskve a ospravedlňuje sa. V europarlamente sa v názore na Rusko nezhodol so Šefčovičom

„Rusko je krásne, Rusko je múdre, Rusko je vyspelé,“ povedal kedysi Ľuboš Blaha na Červenom námestí v Moskve a v nedeľu svoje slová zopakoval. Europoslanec odletel do Ruska, aby sa ospravedlnil za "rusofóbiu" a poďakoval za oslobodenie od fašizmu.

lubos blaha na ceste do moskvy
Foto: Facebook/SMER - SSD Stará Ľubovňa

Ľuboš Blaha o svojej ceste informoval na Facebookovej stránke SMER - SSD Stará Ľubovňa.

„Prosím, prestaňme s tou nenávisťou proti Rusku. Prišiel som do Moskvy ako priateľ Ruska, pretože sa nemôžem viac pozerať na to, ako rastie rusofóbia na Západe,“ povedal europoslanec na Červenom námestí v Moskve.

Ospravedlnenie a vďaka Rusom

Blaha sa poďakoval za oslobodenie od fašizmu položením kvetov na hrob neznámeho vojaka a k pamätníku maršala Žukova.

Spolu so slovenskými študentmi univerzity MGIMO (Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov) si chce pripomenúť „historickú pravdu, že fašizmus a vojna prichádzajú zo Západu, sloboda a mier prichádzajú z Východu“. 

Blaha uviedol, že sa chce ruskému národu ospravedlniť za „vojnové, nenávistné a doslova fašistické rezolúcie, ktoré prijímajú v Európskom parlamente proti Rusku“.

„My sme Slovania a nikdy nás neprinútia nenávidieť ruský národ,“ tvrdí europoslanec zo strany Smer. Za slovenský národ tiež vyhlásil, že odmietame posielať zbrane na Ukrajinu, sankcie proti Rusku a eskaláciu konfliktu. „Slováci chcú mier. Rusov považujeme za priateľský národ a nikdy to nebude inak,“ povedal Blaha. Dodal, že bude mať na univerzite MGIMO prednášku pri príležitosti založenia inštitútu.

Slovensko sa stále nachádza na zozname nepriateľských krajín, ktorý Rusko aktualizovalo v marci 2022, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu.

Reakcia PS

Na Blahovu cestu do Ruska reagovali poslanci z PS. Hovoria o cynickom divadle s cieľom odpútať pozornosť. “Pre lajky na Telegrame povie Blaha čokoľvek. A keďže v súčasnosti je tam populárny obdiv k diktátorom, ocitá sa europoslanec v čoraz nedôstojnejšom predklone voči Vladimirovi Putinovi a jemu podobným,” povedal europoslanec Martin Hojsík.

“Len prednedávnom oznámilo ministerstvo obrany, že navyšuje výrobu munície, ktorá bude smerovať aj na Ukrajinu. Tým ste sa v Moskve pochválili?” dodal Tomáš Valášek.

V europarlamente sa nepohodol so Šefčovičom

Blaha pritom o návšteve Ruska hovoril aj prednedávnom v Európskom parlamente. „Slováci bojujú proti vojnovým štváčom, militaristom a rusofóbom, ktorí sedia aj v tejto miestnosti,“ povedal pred europoslancami v reakcii na prejav maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Budem hrdo nasledovať váš príklad a pôjdem o pár dní do Moskvy, aby som viedol mierový dialóg s Ruskom,“ avizoval europoslanec.

Vo vnútorných štruktúrach Smeru-SD sa však zdá byť názor na Ruskú federáciu a jej agresiu na Ukrajine nejasný. Dôkazom je reakcia eurokomisára Maroša Šefčoviča, ktorého do súčasného funkčného obdobia nominovala práve vláda Roberta Fica v roku 2019.

„Práve Ukrajinci sú tí, ktorí si želajú mier najviac,“ adresoval Šefčovič Orbánovi. Následne citoval slová ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala, ktorý hovoril o dlhodobom a spravodlivom mieri. Šefčovič tiež dodal, že dohoda o mieri by mala rešpektovať územnú celistvosť a integritu Ukrajiny.

Pozrite si reportáž o novej eurokomisárskej agende Maroša Šefčoviča:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok