V Litve sa uzavreli volebné miestnosti a začalo sa sčítanie hlasov. Medzi favoritov patria sociálni demokrati

Litovčania hlasovali o zložení nového parlamente. Volebné miestnosti sa uzavreli o siedmej večer. Voľby sa niesli v znamení obáv z rastúcich životných nákladov a možnej ruskej hrozby.

V Litve sa v nedeľu večer (13. októbra) zatvorili volebné miestnosti a začalo sa sčítanie hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách, ktorým dominovali obavy o výšku životných nákladov a potenciálna hrozba zo susedného Ruska.

Predpokladá sa, že najviac poslaneckých mandátov získajú sociálni demokrati, ktorí však v parlamente zrejme nebudú mať väčšinu, informovala agentúra Reuters.

Volebná účasť nad 40 percent

Volebné miestnosti sa zatvorili o 20:00 h miestneho času. Podľa Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) svoje právo voliť v nedeľu využilo 40,31 percenta všetkých voličov. Okrem toho 11,75 percenta voličov hlasovalo predčasne.

Celkovo sa účasť pohybuje okolo 52 percent, čo je o niekoľko percentuálnych bodov viac ako v roku 2020, keď vo všeobecných voľbách hlasovalo 48 percent voličov, doplnil spravodajský web LRT.lt.

 V Litve sa nerobia tzv. exit polls. ÚVK očakáva, že výsledky volieb budú známe niekoľko hodín po polnoci, uviedla jej predsedníčka Lina Petroniené.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok