Izraelčania s tankami vnikli na základňu mierovej misie OSN v Libanone. Boli sme pod paľbou, vysvetlili

dnes 17:03 , Aktualizované: dnes 19:07

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) v nedeľu (13. októbra) vyhlásili, že izraelské tanky "násilne vstúpili" do jedného z jej stanovíšť v južnom Libanone. Dôvodom má byť reakcia na nepriateľskú paľbu, reaguje Izrael.

Izrael tank
Foto: TASR/AP

"Približne o 4:30 ráno, keď boli príslušníci mierových síl v úkrytoch, dva tanky Merkava izraelskej armády zničili hlavnú bránu stanovišťa a násilne doňho vnikli. Viackrát žiadali, aby základňa zhasla svetlá," uvádza UNIFIL vo vyhlásení.

Tanky po približne 45 minútach odišli.

Streľba v blízkosti tábora aj zastavený transportér

"Približne o 6:40 ráno mierové jednotky na tej istej pozícii nahlásili streľbu asi 100 metrov severne", uvádza ďalej UNIFIL.

Mierové sily tvrdia, že dym z útoku sa rozšíril až do ich tábora. Viacerým príslušníkom mierových síl dym spôsobil podráždenie pokožky a žalúdočné problémy.

UNIFIL taktiež uviedol, že izraelskí vojaci v sobotu zastavili jeden z jeho logistických transportov a znemožnili mu prejazd.

Reuters pripomína, že na juhu Libanonu pokračuje pozemná ofenzíva Izraela proti libanonskému hnutiu Hizballáh. Pri izraelských útokoch sa zranilo už päť príslušníkov UNIFIL-u.

Izraelská vláda mierové jednotky vyzvala, aby sa z libanonsko-izraelského pohraničia stiahli. Velenie mierovej misie však túto výzvu jednohlasne odmietlo.

Pozrite si aj reportáž z 13. októbra o útokoch v Pásme Gazy:

Tank bol pod paľbou

Izraelská armáda (IDF) v nedeľu v podvečer k incidentu uviedla, že sa jej jednotky ocitli pod paľbou protitankovými strelami.

„Počas útoku boli dvaja vojaci IDF zranení ťažko a niekoľko ďalších vojakov bolo zranených ľahko a stredne. Ich rodiny boli informované. Prvotné skúmanie ukázalo, že tank IDF, ktorý sa snažil evakuovať zranených vojakov, zatiaľ čo bol stále pod paľbou, nacúval niekoľko metrov do stanoviska UNIFIL,“ uviedli Izraelčania.

"Akonáhle nepriateľská paľba prestala a po evakuácii zranených vojakov, tank opustil stanovište," dodala armáda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok