Djokovič nestačil na Sinnera vo finále turnaja Masters 1000 v Šanghaji. Jannik bol príliš dobrý, pochválil súpera

dnes 14:54

Taliansky tenista Jannik Sinner sa stal víťazom turnaja Masters 1000 v Šanghaji. Najvyššie nasadený hráč zdolal vo finále štvorku "pavúka" Srba Novaka Djokoviča 7:6 (4), 6:3. Pre svetovú jednotku to bol siedmy turnajový triumf v sezóne a sedemnásty v kariére.

Djokovič, Sinner
Foto: TASR/AP

Prvý set priniesol dominanciu hráčov na servise. O jeho zisku musel rozhodnúť až tajbrejk, v ktorom si Sinner vypracoval náskok 4:0 i 5:1 a už svoju výhodu nepustil. V druhom dejstve bol rozhodujúci štvrtý gem, Talian využil druhý brejkbal pri servise Djokoviča. V deviatej hre premenil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Srbom na 4:4.

"Bol to veľmi ťažký zápas, hrať proti Novakovi je samozrejme jedna z najťažších výziev. Som veľmi spokojný s tým, ako som situáciu zvládol. V prvom sete výborne podával, nevedel som nájsť spôsob, ako ho brejknúť. Odohral som veľmi dobrý tajbrejk, čo mi dodalo sebavedomie, aby som mohol dobre začať druhý set," uviedol Sinner pre oficiálnu stránku ATP.

Djokovič pochválil Sinnera

Vyjadril sa aj k svojmu súperovi, s ktorým vyhral uplynulé tri zápasy: "Nemám na neho špeciálny recept, pretože nemá žiadne slabiny. Musíte sa snažiť využiť malé šance, ktoré vám dáva, ale počas zápasu ich nie je veľa. Je to legenda nášho športu, hrá sa proti nemu veľmi ťažko, takže som veľmi šťastný."

Talian dosiahol svoje osobné maximum a pripísal si 65. víťazstvo v sezóne. Počas nej vyhral grandslamové turnaje Australian Open a US Open a uspel aj v Rotterdame, Miami, Halle, Cincinnati a v nedeľu zvíťazil aj v Šanghaji. V Indian Wells a Pekingu sa dostal do finále. Vďaka tomu bez ohľadu na ďalšie výsledky ukončí rok 2024 ako svetová jednotka.

Snažil sa získať piaty titul

Djokovič sa v Šanghaji usiloval o zisk piateho titulu a jubilejného stého vo dvojhre na okruhu ATP. "Bolo mi potešením byť opäť tu v Šanghaji. Na čínskej pôde som vo svojej kariére dosiahol veľa úspechov. V Číne som nehral päť rokov, takže mi to chýbalo a som naozaj rád, že som prišiel tento rok. Myslím si, že som hral naozaj dobrý tenis. Samozrejme, gratulujem Jannikovi, dnes bol jednoducho príliš dobrý, silný a rýchly. Máš za sebou neuveriteľný rok, zaslúžiš si to," skonštatoval Srb. Tridsaťsedemročný Djokovič sa mohol ziskom titulu, stať len tretím tenistom histórie, ktorý pokoril v singli hranicu sto titulov. Pred ním to dokázal len Američan Jimmy Connors, keď ukončil kariéru so 109 víťazstvami a Roger Federer (103).

Švajčiar sledoval finálový zápas priamo na štadióne v Šanghaji. Na stretnutí bol aj druhý hráč svetového rebríčka Španiel Carlos Alcaraz, ktorý vypadol vo štvrťfinále: "Je pekné vidieť Rogera. Nie som zvyknutý vidieť ťa na tribúne, želám si, aby si bol na kurte hral s nami. Je to asi prvýkrát, čo hrám pred tebou, takže som mal dnes väčší tlak. Ale je to skvelé, ďakujem, že si tu a Carlosovi tiež."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok