Vapovanie predstavuje riziko pre zdravie a môže viesť k závislosti. Tieto príznaky rozhodne nepodceňujte

Farebné, voňavé a ochutené. Takzvané vapovanie, teda vdychovanie výparov, ktoré elektronická cigareta vytvára, sa stáva čoraz viac populárne najmä u mladých ľudí. Lekári však upozorňujú, že pre zdravie sú rizikom a prerásť môžu až do závislosti.

Pri vapovaní cigareta nespaľuje tabak ale zahrieva tekutinu s aromatickými a chemickými látkami, tá sa mení na aerosól a tú vdychujeme. Mnohí po "vapkách" siahajú, keď chcú prestať fajčiť a čoraz viac ich majú v rukách aj mladí, ktorí skúsenosti s fajčením nemajú.

Nežiadúce účinky pre dýchacie cesty

„Čokoľvek, čo dýchame a nie je atmosférický vzduch, je nefyziologické, vo všeobecnosti by sme to vôbec nemali ani skúšať. Nebezpečne je to, že sa vám dostavajú priamo do tela rôzne latky a tieto latky môžu vyvolať reakciu dýchacích ciest,“ tvrdí pneumológ Štefan Laššán.

Lákajú farebným obalom, príchuťami či vôňou. Odborníci sa zhodujú, že práve to púta mladú generáciu a vytvára ilúziu neškodného výrobku. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú to hlavne tínedžeri, ktorí po vapovaní prejdú aj na klasické cigarety.

Marketing cieli na mladých, aj nefajčiarov

„Ako veľký problém vnímame, že marketing je cielený práve na nefajčiarov a na mladšiu generáciu, príchute vedia byt veľkým rizikom. Ich cieľom je osloviť práve nefajčiarov a mladých,“ hovorí klinický psychológ Marián Huštaty.

„U tých mladých to môže byť istá forma imidžu, do viac ako 80 percent to prerastie potom do závislosti a tá častokrát môže byť vstupnou bránou do psychoaktívnych látok,“ uviedol adiktológ Rastislav Žemlička.

Ohroziť môže pľúca a aj srdce                     

Problémom je najmä to, ak je súčasťou takejto elektronickej cigarety aj nikotín. Ohroziť môže pľúca a aj srdce. Podľa lekárov sa pľúca vyvíjajú približne do 25. roku života a všetko škodlivé počas tohto obdobia si môže neskôr vypýtať svoju daň.

„Nikotín je v kauzálnej súvislosti s onkologickými ochoreniami. Takíto mladí máju väčšie riziko chronických ochorení, majú nižšiu kardiorespiračnú výkonnosť,“ dodáva pneumológ Štefan Laššán.

"Tá osobnosť, ktorá si na to navykne, máva pocity podráždenia, výkyvy nálad, depresívne epizódy. Závislý si neuvedomuje, že sa môže stať závislý a môže to prerásť až do situácie, že bežné aktivity bude mať spájané práve s tou elektronickou cigaretou,“ konštatoval adiktológ Rastislav Žemlička.

Vstupná brána k závislosti

„Momentálne sú krátko na trhu a mnohé nežiaduce účinky sa ukazujú až niekoľko rokov, tak ešte nevieme úplne presne, aké rizika spôsobujú. Existuje tu nejaký predpoklad, že je obsah oproti cigarete priaznivejší, na druhej strane, pri niektorých iných látkach sú koncentrácie zvýšené aj o sto až tisíc percent,“ dodal Laššán.

Fajčenie elektronických cigariet a nových tabakových výrobkov na Slovensku podľa rezortu zdravotníctva každý rok rastie. Podľa údajov z eKasy napríklad od januára 2022 do decembra 2023 ich spotreba rapídne stúpla a predaj medziročne vzrástol až o 200 percent.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok