Čo vám ušlo z V politike: V Národnej rade nie je líder, tvrdí Karas. Šéf parlamentu sa zvolí do konca roka, dúfa Šutaj Eštok

Hosťami druhej časti V politike boli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a podpredseda KDH Viliam Karas.

Stolička predsedu parlamentu je stále prázdna

Odkedy sa Peter Pellegrini stal prezidentom, stolička predsedu parlamentu je prázdna. Medzi politikmi sa "šušká", že by funkciu mohol prebrať Šutaj Eštok. 

"Sila koalície sa určuje pri hlasovaní. Mali sme hlasovanie ku konsolidačnému balíku, kde sme mali prítomných 76 poslancov. Chceme byť stabilizujúcou silou. Prišli sme do vlády, aby sme ukončili obdobie 3,5 ročného hádania a konfliktov, ktoré tu robili Matovič, Sulík a ďalší. Pre pokoj koalície stačí robiť iba to, čo je normálne, a to dodržiavanie dohôd," povedal minister vnútra.

Šutaj Eštok dúfa, že nebudeme mať tri roky povereného predsedu parlamentu. "Domácu úlohu si musíme splniť. Budem apelovať na koaličných partnerov, že dohody sa musia ctiť," tvrdí s tým, že chce, aby nový predseda bol zvolený do konca roka. 

"Budeme trvať na tom, aby Richard Raši bol zvolený. Ja som na pozícii ministra vnútra, práca ma baví, mám množstvo úloh, a preto neuvažujem nad touto pozíciou," odpovedal na otázku moderátora. Víta, že sa záujmu o túto funkciu na jednej z tlačoviek slovne vzdal Andrej Danko.

Parlament bez lídra

Premiér podľa Karasa môže za nestabilitu vládnej koalície, keď povedal, že nedá a nepovolí hlasovať poslancom, kým neuvidí za koho budú hlasovať. "Nie sme premiérska vláda, ale máme tu parlamentnú demokraciu. Druhým ústavným najvyšším činiteľom je predseda parlamentu. Jeho absenciou rastie autorita premiéra. Nie je to v prospech štátu," povedal s tým, že sa znemožňuje opozícii komentovať veci a v Národnej rade nie je líder, ktorý by to ukočíroval. 

Danko verzus Huliak

Ako vyrieši koalícia konflikt medzi Rudolfom Huliakom a Andrejom Dankom? "Mali sme koaličnú radu, kde nás Danko informoval, že koalícia má naďalej 79 poslancov, že aj poslanci okolo Huliaka podporujú koalíciu. Je to na kompetencii šéfa SNS, aby vedel zabezpečiť dostatočný počet hlasov," povedal Šutaj Eštok s tým, že takéto otázky by mali smerovať na nich.

Huliak bude podľa ministra vnútra zastúpený ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou. "Pozdravím sa s ním v parlamente a keď sa Danko rozhodne, že ho na koaličnú radu zoberie, budem to rešpektovať. Je to vnútorná vec SNS," dodal. 

Karasa mrzí, že "budú obeťou extrémnych programov a návrhov zákonov, kde koalícia bude musieť ustúpiť, ak chce byť súdržná".

"Bude ťažké vyjsť každému v ústrety," dodal a dúfa, že Hlas nepovolí. 

Prerušenie tehotenstva a rodová rovnosť

Prerušenie tehotenstva bol povinný vykonávať každý lekár, odvolať sa mohol na svedomie. Ak by nevznikla terajšia vláda, KDH mala záujem vstúpiť do vlády, kde by bolo Progresívne Slovensko.

Moderátor sa opýtal Karasa, ako by mohli byť vo vláde so stranou, ktorá presadzuje návrhy, ktoré sú v absolútnom príkrom rozpore s nimi.

"Naše názorové a ideové povahy sú zrejmé a nekompatibilné. Čo sa týka práva na potrat a jeho zakotvenie do Charty základných práv EÚ, ide o uznesenie Európskeho parlamentu. Nešlo o fiktívnu tému. Znamenalo by to, že by potrat museli akceptovať všetci. Lekári a sestry, ktorí by chceli uplatniť výhradu svedomím, by to nemohli urobiť," vysvetlil Karas.

KDH jednoznačne toto právo odmieta. "Neobjavili sme nič nové vo vzťahu k Progresívnemu Slovensku. Zistili sme však, že z koalície podporili prijatie uznesenia len dvaja poslanci Smeru. Dokonca aj Huliak hlasoval proti," dodal.

Šutaj Eštok reagoval, že nechceli ísť do kultúrnych vojen. "Nehovorím, že táto koalícia je ideálna, ale nemá alternatívnu. Neviem si predstaviť koalíciu, v ktorej bude KDH a Progresívne Slovensko. Ak ste konzervatívna strana, tak ťažko budete s nimi kompatibilní," povedal Karasovi minister vnútra. 

Rozdelenie štátneho rozpočtu

Šutaj Eštok nepozná ministra, ktorý by povedal, že je spokojný s návrhom rozpočtu. "Každý minister sa bije za priority, ktoré v rezorte má. Vychádzame z nejakej ekonomickej situácie, ktorú sme zdedili. V rámci toho je rozpočet nastavený tak, ako je. Podarilo sa nám zachovať 13. dôchodok, nenecháme samosprávy v štichu," vymenovával Šutaj Eštok.  

So samosprávami chcú byť partneri. "Keby tu bola vláda Ódora alebo Matoviča, tak samosprávy by boli ako v minulosti. Matovič si bral z nich ako somárik otras sa. My s nimi vedieme dialóg," dodal minister vnútra s tým, že chodia po Slovensku a vedia, aké sú tam problémy. 

"Návrh rozpočtu ukazuje, že vláda celé bremeno prenáša na ľudí," komentuje Karas. Šutaj Eštok tvrdí, že to nie je pravda.

"Na tovary a služby sa obnos peňazí zvyšuje. Keby ste mali silnú koalíciu, spravíte systémové zmeny a zredukujete náklady štátu," dodal Karas. K samosprávam sa vyjadril, že je nedôstojné, že "musia žobroniť, aby im niekto niečo podhodil".

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok