Snívanie v odtieňoch sivej: Farebné sny ovplyvňuje vek a prostredie, v ktorom vyrastáme, tvrdia odborníci

dnes 05:00

Kedysi sa verilo, že väčšina ľudí má väčšinou čiernobiele sny, a myslelo sa, že farebné sny súvisia s psychickými problémami. Veda však odvtedy tieto mýty vyvrátila, uviedol denník The Washington Post.

spánok
Foto: TASR/AP

Farebné alebo čiernobiele sny?

Hoci ľudia často snívajú čiernobielo, mnohí z nich majú zvyčajne farebné sny. Štúdia z roku 2017 ukázala, že účastníci výskumu videli farby v takmer 50 % svojich snov, zatiaľ čo čiernobiele sny tvorili len 10 %. Pri zvyšných 40 percentách si respondenti nevedeli spomenúť, či videli nejakú farbu.

Tendencia snívať v odtieňoch sivej alebo vo farbe môže byť čiastočne ovplyvnená vekom a tým, kedy ľudia vyrastali. Až do 50. rokov 20. storočia veľká väčšina respondentov uvádzala, že sa im farebné sny snívali len občas, zriedkavo alebo nikdy. To sa pravdepodobne zmenilo s príchodom farebnej televízie.

Čo ukazuje prieskum?

V štúdii z roku 2008 sa zistilo, že ľudia starší ako 55 rokov - ktorí možno vyrastali bez farebnej televízie - uviedli, že videli farbu len v približne 34 % svojich snov; naopak, u ľudí mladších ako 25 rokov bolo toto číslo dvojnásobné. Na otázku, či si po prebudení pamätajú farby vo svojich snoch, takmer 18 percent z prvej skupiny a 15 percent z druhej skupiny odpovedalo záporne.

Akú úlohu majú sny?

Neschopnosť spomenúť si, či sa nám snívajú farebné sny, môže naznačovať, že sa pri snívaní sústreďujeme na iné aspekty. „Môže to byť otázka pozornosti a pamäti,“ hovorí Deirdre Barrettová, psychologička, ktorá študuje sny na Harvard Medical School.

Ako príklad uvádza skutočnosť, že zákazník si po večeri v reštaurácii pravdepodobne nebude pamätať farbu košele čašníka. Z toho nevyplýva, že košeľa nemá farbu, ale že si ju zákazník nevšimol, a preto si ju nezapamätal. Barrett sa domnieva, že svet spánku a svet bdenia sú si v tomto ohľade podobné.

A môže sa to stať ešte zjavnejším, keď starneme. V roku 2011 výskumníci zverejnili výsledky dvoch prieskumov, ktoré od seba delí 16 rokov. Ukázali, že približne 80 percent účastníkov mladších ako 30 rokov potvrdilo farbu vo svojich snoch; u šesťdesiatnikov to bolo približne 20 percent.

Barrett dospel k záveru, že vo všeobecnosti sa s vekom znižuje schopnosť vybaviť si sen vrátane všetkých detailov.

Pozrite si archívny rozhovor s odborníkom o pokojnom spánku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok