Útok na Izrael mohol byť oveľa krvavejší. Hamas žiadal, aby sa Hizballáh a Irán zapojili do útoku v jeho prvých hodinách

Palestínske hnutie Hamas sa snažilo, aby do útoku zo 7. októbra na Izrael zapojili Irán aj libanonské hnutie Hizballáh. Píše to denník The New York Times. Zástupcovia krajiny a organizácie tvrdia, že o útoku dopredu nevedeli.

Spojenci žiadali viac času

Podľa dokumentov sa vysokí predstavitelia Hamasu snažili presvedčiť svojich blízkych spojencov, aby sa zapojili do útoku zo 7. októbra v jeho prvých hodinách.

Jeden vysoký iránsky predstaviteľ zástupcom Hamasu povedal, že Teherán a Hizballáh útok podporujú, ale potrebujú viac času na prípravu. Podľa dokumentov Hamas žiadal Irán aj Hizballáh, aby zaútočili na niektoré významné izraelské objekty.

Hizballáh nakoniec začal ostreľovať sever Izraela deň po útoku, 8. októbra, a Irán sa viditeľne do vojny zo začiatku nezapojil. Svoj prvý úder na Izrael vykonal v apríli a označil to ako odvetu za izraelský úder na iránsky konzulát v Sýrii.

Uvažovali aj nad Tel Avivom

Dokumenty podľa denníka objasňujú aj niektoré ďalšie okolnosti útoku zo 7. októbra. Podľa záznamov Hamas útok oneskoril o rok.

Podľa denníka Washington Times, ktorý konzultoval podobné záznamy, chcel Hamas zaútočiť aj na oblasti viac vzdialené od Gazy a uvažoval napríklad o útokoch na mrakodrapy v Tel Avive.

Obsah dokumentov potvrdzuje aj predchádzajúce domnienky analytikov, že Hamas útok uskutočnil v snahe prekaziť diplomatické zbližovanie medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Dokumenty tvrdia, že Hamas utlmil v rokoch 2021 až 2023 svoje útoky na Izrael, aby na seba neupútal pozornosť izraelských úradov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok