Po kolapse na konferencii zomrel bývalý škótsky premiér Alex Salmond. Britskí politici mu vzdali hold

Vo veku 69 rokov v sobotu (12. októbra) zomrel bývalý škótsky premiér Alex Salmond. Podľa stanice BBC skolaboval po tom, čo predniesol prejav na medzinárodnej konferencii v Severnom Macedónsku.

Rekordná podpora nezávislosti Škótska

Salmond viedol škótsku vládu v rokoch 2007 až 2014. Dvakrát bol predsedom Škótskej národnej strany (SNP), a to v rokoch 1990 až 2000 a 2004 až 2014. SNP priviedol k moci v roku 2007, keď vyhrala voľby do škótskeho parlamentu.

Pripisuje sa mu zásluha za to, že počas kampane pred referendom v roku 2014 dosiahla podpora nezávislosti Škótska od Spojeného kráľovstva rekordnú úroveň.

Škóti referendum vtedy väčšinovo odmietli, čo malo za následok odstúpenie Salmonda z funkcie prvého ministra.

Britský premiér Keir Starmer vzdal Salmondovi hold a označil ho za "monumentálnu osobnosť" škótskej a britskej politiky. "Zanecháva po sebe trvalý odkaz. Ako prvému ministrovi Škótska mu veľmi záležalo na škótskom dedičstve, histórii a kultúre, ako aj na komunitách, ktoré zastupoval," uviedol Starmer.

Na správu o smrti reagoval aj škótsky expremiér Humza Yousaf. "S Alexom sme sa v posledných rokoch samozrejme nezhodli, ale niet pochýb o jeho obrovskom prínose pre škótsku a britskú politiku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," napísal v príspevku na sociálnej sieti X politik SNP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok