Rusovce ožili rímskou históriou: Gerulata privítala návštevníkov. Ponúkla vojakov, gladiátorov aj starodávne jedlá

včera 17:56

Rimania Rusovce už dávno opustili, no v sobotu (12.10) sme sa o tých dvetisíc rokov mohli vrátiť späť. Už 27-krát sa dalo nahliadnuť do života Rimanov v kultúrnej pamiatke zapísanej do zoznamu UNESCO. Gerulata a jej okolie sa premenila na tábor plný vojakov, gladiátorov, zbraní, brnení aj starodávnych jedál.

Na súčasnom území Rusoviec sa rozprestieral rímsky vojenský tábor, bol súčasťou severnej hranice Rímskej ríše.  

"Dávame ten odkaz obyvateľom tej starej Gerulaty súčasným obyvateľom je veľmi aktuálny, živý a vítaný," uviedla archeologička z Múzea mesta Bratislavy Jaroslava Schmidtová.

Deti ale aj rodičia vymenili zošity a perá za meče či luky a na chvíľu sa stali členmi Rímskej légie. Táto armáda patrila k najprofesionálnejším vojenským zoskupeniam v histórii.

"Ukazujeme tu ukážky rímskych bojov z prelomu prvého a druhého storočia. Príde aj na súboje," povedal Flavius Curtius Otto rímsky bojovník.

Panem et circenses- chlieb a hry - taký bol prístup cisárov na konci obdobia Rímskej ríše k svojim poddaným. Za jedlo a hry sa snažili získať ich priazeň. V súčasných Rusovciach sa hrá už len pre zábavu a pripomenutie slávnej histórie miesta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok